349 Squadron

Spitfire NH488 bij Stotel - Antoon Claesen

De laatste gesneuvelde Belgische vliegenier in RAF-dienst was Kapitein-vlieger (Flight Lieutenant RAF) Antoon Claesen (°10 september 1921 Merksem). Met zijn Supermarine Spitfire Mk IX NH488 van 349 Squadron werd hij neergeschoten bij Stotel, 7 mijl ten zuiden van Wesermunde (D). Antoon Claesen was bij het uitbreken van de oorlog leerling-piloot en moest met zijn eenheid vluchten naar Frankrijk en Marokko. Hij verliet er Oujda tijdens een week verlof en trok naar Casablanca om er in te schepen naar Engeland, waar hij toekwam in augustus 1940.

Locatie

Stotel
Duitsland
DE

Spitfire PT963 bij Dubbeldam - Henri Goldsmit

Op 3 november om 11 uur werd 349 Squadron ingezet voor zijn tweede gevechtsopdracht vanop Maldegem. Luitenant-vlieger (Flying Officer RAF) Henri Goldsmit (°29 maart 1916 St. Gilles/Brussel), een 28-jarige student van Solvay, werd geraakt. Ten westen van Blauwesluis hoorden zijn kameraden zijn laatste woorden via de radio ‘Ik geraak niet tot onze linies, ik maak een crashlanding’. Bij Amstelwijk/Dubbeldam sloeg Henri Goldsmit tegen de grond. Hij vond de dood aan boord van zijn Spitfire PT963/GE-P. Het was de tweede maal dat de man van Sint-Gillis de dood in de ogen keek.

Locatie

Dubbeldam
Nederland
NL

Spitfire NH484 bij Burgess Hill - Arthur Patiny

Luitenant-vlieger (Flying Officer RAF) Arthur Patiny (°29 september 1919 Floreffe) was nog maar net in 349 Squadron, toen hij omkwam bij een vliegongeval nabij Burgess Hill (Sussex) tijdens een luchtgevechtoefening in slecht weer. Hij vloog op een Spitfire LF Mk IX (NH484). Het ongevallenrapport meldt dat Patiny mogelijk luchtziek werd en even het bewustzijn verloor. Hij ligt begraven in een familiekelder te Floreffe. Patiny was onderwijzer te Malonne en werd gemobiliseerd bij het 2e Regiment Jagers te Paard waar hij deelnam aan de achttiendaagse veldtocht.

Locatie

Burgess Hill
Groot Brittannië
GB

Spitfire MK252 bij Dives-sur-Mer - Jean-Louis Gheysens

Spitfire AJ748 bij Marcelet - Marcel Sans

349 Squadron verloor luitenant-vlieger (Flying Officer RAF) Marcel Sans (°26 november 1914 Ressaix). Het was zijn tweede opdracht die dag, eerder die 6 juni had hij succesvol deelgenomen aan het onderscheppen van twee Junkers Ju-88. Tijdens zijn tweede missie met zijn Spitfire IX (AJ748 GE-A) werd Sans boven Carpiquet (Frankrijk) door de Flak neergeschoten. Vermoedelijk raakte een flaksplinter de droptank onderaan zijn Spitfire en zo stortte hij brandend neer. Hij stierf 1 mijl ten westen van Caen om 10u.35 in het gehucht Marcelet.

Locatie

Marcelet
Frankrijk
FR

Spitfire BL565 bij Abbeville - Albert Van den Broeck

Na een Rhubard-opdracht nabij Abbeville boven de monding van de Somme werd adjudant-vlieger (Flight Sergeant RAF) Albert Van den Broeck (°13 januari 1919 Philippeville) als vermist gerapporteerd. Hij werd het laatst gezien toen hij met een rookpluim door de wolken dook. Hij vloog met de Supermarine Spitfire Mk Vb (BL565 GE-E) van 349 Squadron. Hij werd waarschijnlijk neergehaald door Fw. Gerd Wiegand die hiermee zijn twaalfde overwinning behaalde.

Locatie

Abbeville
Frankrijk
FR

Spitfire RK838 bij Petite Synthe - Raymond Van Wymers

Duitse troepen hielden nog steeds de havensteden Calais in Boulogne bezet. Deze situatie was de geallieerden een doorn in het oog, omdat van hieruit het scheepvaartverkeer onder schot gehouden werd, maar ook omdat de geallieerden nood hadden aan ruime havens voor de aanvoer van materieel.

Locatie

La Petite Synthe
Frankrijk
FR

Spitfire NH241 bij Amersfoort - Marc Gendebien

Luitenant-vlieger (Flying Officer RAF) Marc Gendebien (°10 oktober 1912 Acoz), een doctor in de Rechten uit Acoz, nam vanop Maldegem met 349 Squadron deel aan een zoveelste aanval op Amersfoort. De gele sectie, bestaande uit vier Spitfires, dook een voor een naar een brug. De luchtafweer was intens en eenmaal de bommen gelost controleerde de leider of zijn mannen OK waren. De bommen vielen naast de brug maar de Flak miste zijn doel niet. ‘Marcus’ Gendebien liet nog weten dat zijn toestel geraakt was maar hijzelf was ongedeerd.

Locatie

Liendertseweg
Amersfoort
Nederland
NL

Alexander Uydens

Op 8 november 1944 keerde Alexander Uydens niet terug naar zijn basis Maldegem.  Flying Officer Uydens zou het niet snel vergeten :

Locatie

Nederland
NL

Spitfire RK802 bij Remersdaal - Maurice Renard

Maurice Renard  uit Angleur was al een veteraan van de 18-daagse Veldtocht. Hij vloog een missie als piloot van een verkenningstoestel, een opdracht die hij met een doorzeefd toestel toch tot een goed einde wist te brengen – het leverde hem een vermelding in het dagorder op. Hij ontvluchtte in 1942 naar Groot-Brittannië, en in mei 1944 werd hij in het 349ste opgenomen. Eind augustus crashte hij zijn Spitfire bij het Oost-Vlaamse Balegem. De man was zwaar gewond aan het hoofd maar werd door de lokale bevolking verborgen, tot de geallieerden een week later de regio bevrijdden. 

Locatie

Remersdaal
België
BE

Pagina's