Alexander Uydens

Op 8 november 1944 keerde Alexander Uydens niet terug naar zijn basis Maldegem.  Flying Officer Uydens zou het niet snel vergeten :

“Ik vloog als Rode 3 en zag de bommen van Rode 1 op de spoorlijn ontploffen, net op het moment dat ik naar omlaag dook. Nadat ik mijn bommen gelost had, voelde ik een harde klap, en mijn voorruit barstte. Uit mijn stuurboordvleugel siste een vloeistof. Ik riep Rode 1 op en zette koers naar huis. Enkele minuten later zag ik dat de temperatuur van mijn koelvloeistof vervaarlijk snel gedaald was. Ik had geen tijd om uit te maken waar precies ik was, maar ik wist wel al dat ik boven de eigen linies was.  Snel koos ik een veld uit om een noodlanding te maken... en sindsdien weet ik niets meer.”

Flying Officer Croquet en Flight Sergeant Bragard, twee piloten uit de Rode Flight hielden het allemaal goed in het oog vanuit hun Spitfire. Tot hun ontzetting zagen ze de PT891 van Uydens overkop slaan – een vleugel werd weggeslingerd. Tien minuten lang bleven de twee rond de site cirkelen, in de hoop hun kameraad uit het wrak te zien kruipen. Toen ze weer moesten vertrekken, bemerkten ze enkele Nederlanders die aanstalten maakten om hulp te bieden.

Alexander Uydens was buiten bewustzijn. Een Canadese tankbemanning voerde hem naar het 8th Canadian Hospital in Antwerpen, waar hij 24 uur later ontwaakte met stekende pijn in borst en rug. Zijn bevelhebber, Squadron Leader Van de Velde, kwam nog langs op ziekenbezoek met Uydens bagage die de voorbije week op Maldegem was blijven staan, want van vliegen zou niets meer in huis komen. Alexander Uydens, geboren in Shangai en voor de oorlog student in Groot-Brittannië – hij was Belg maar sprak Frans noch Nederlands - zou zich na de oorlog als Brit naturaliseren.

Datum: 
08/11/1944
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Uydens Alexander
Locatie


nl
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik: Vleugels boven het Meetjesland, De Eecloonaer, Eeklo, 2008