Spitfire RK838 bij Petite Synthe - Raymond Van Wymers

Duitse troepen hielden nog steeds de havensteden Calais in Boulogne bezet. Deze situatie was de geallieerden een doorn in het oog, omdat van hieruit het scheepvaartverkeer onder schot gehouden werd, maar ook omdat de geallieerden nood hadden aan ruime havens voor de aanvoer van materieel.

Het doelwit voor 349 Squadron was een Duits hoofdkwartier net buiten de havenstad Calais. De Belgen doken omlaag en wisten zo de oostelijke vleugel van het hoofdkwartier te vernietigen. Maar voor 1e sergeant-vlieger (Flight Sergeant RAF) Raymond Van Wymers (°17 maart 1912 Laken) ging het helemaal fout. Britse soldaten die toekeken hoe de Belgen met hun bommen op de gevel van het gebouw invlogen, zagen hoe ‘Ramon’ Van Wymers zijn bom dropte, maar - waarschijnlijk geraakt – niet weer de lucht inklom. Zijn Spitfire RK838 explodeerde bij Petite Synthe, rechtover een calvariekruis. De 32-jarige vliegenier, geboren in Laken maar in 1940 verblijvend in Colombia, werd bij het wrak begraven in de weide. Later werd hij overgebracht naar het nabijgelegen kerkhof. In 1947 werd zijn lichaam gerepatrieerd naar het ereperk van Jette. Van Wymers werd gemobiliseerd in Colombia en naar Canada gestuurd om opgenomen te worden in Camp Jolliette bij de Belgian Fusiliers. Hij kwam toe in Engeland in november 1941 en werd in de RAF opgenomen in februari 1942. Na zijn opleiding in de verschillende scholen in Groot-Brittannië en Canada kwam hij toe in september 1944 in het 349 Squadron, maar hij sneuvelde enkele weken later.

Datum: 
29/11/1944
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Van Wymers Raymond
Locatie

La Petite Synthe
fr
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik: Vleugels boven het Meetjesland, De Eecloonaer, Eeklo, 2008
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010