Spitfire MK252 bij Dives-sur-Mer - Jean-Louis Gheysens

Adjudant-vlieger (Flight Sergeant RAF) Jean-Louis Gheysens (°8 juni 1916 Folkestone/Groot-Brittannië) vloog in 349 Squadron en kwam om bij Dives-sur-Mer (Normandië).

Na een carrière in het 2e Linieregiment koos Jean-Louis Gheysens voor een carrière bij de luchtstrijdkrachten. Op de dag dat de oorlog uitbrak, vloog hij met Fiat CR42 in het 3/II/2, hetzelfde smaldeel waarin Marcel Sans diende, de man die één dag voor zijn dood zou sneuvelen. De carrière van beide mannen zou trouwens parallel lopen. Gheysens en Sans werden dezelfde dag – 8 juni 1943 - in het 349e opgenomen. Een jaar later zag hij zijn kameraad Sans sneuvelen. Toen hij de dag nadien opsteeg voor een aanval op schepen voor de Normandische kust, werd zijn formatie onderschept door Focke-Wulfs. Waarschijnlijk kon hij zijn Spitfire MK252 verlaten, maar hij verdronk jammerlijk. Zijn lichaam spoelde aan bij Dives-sur-Mer, waar het in 1950 ontgraven werd om een laatste rustplaats te vinden in Nieuwpoort.

Datum: 
08/06/1944
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Gheysens Jean-Louis
Locatie

Dives-sur-Mer
fr
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010