Spitfire NH241 bij Amersfoort - Marc Gendebien

Luitenant-vlieger (Flying Officer RAF) Marc Gendebien (°10 oktober 1912 Acoz), een doctor in de Rechten uit Acoz, nam vanop Maldegem met 349 Squadron deel aan een zoveelste aanval op Amersfoort. De gele sectie, bestaande uit vier Spitfires, dook een voor een naar een brug. De luchtafweer was intens en eenmaal de bommen gelost controleerde de leider of zijn mannen OK waren. De bommen vielen naast de brug maar de Flak miste zijn doel niet. ‘Marcus’ Gendebien liet nog weten dat zijn toestel geraakt was maar hijzelf was ongedeerd. De overige drie hoopten het beste voor hem en landden even later op Maldegem. Van Gendebien geen spoor.

Met zijn 32 jaar was ‘Marcus’ Gendebien een van de oudste piloten van het squadron. Met zijn Spitfire LF IX (NH241 GE-D) stortte hij te pletter langs de Lienderse Steenweg bij Amersfoort. Hij was op slag dood en werd op de begraafplaats Oud Leusden te ruste gelegd, waar een steen zijn graf aangeeft.

Datum: 
19/11/1944
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Gendebien Marc
Locatie
Liendertseweg
Amersfoort
nl
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik: Vleugels boven het Meetjesland, De Eecloonaer, Eeklo, 2008
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010