Supermarine Spitfire

Spitfire bij Lo

Op 23 juli 1941 stortte bij Lo een Spitfire neer. De piloot werd zwaar gewond gevangen genomen. De identiteit kon nog niet achterhaald worden, maar meest plausibel zijn Sgt J.W. Perkins (72 Squadron) of Sgt J.W. Jackman (603 Squadron, Spitfire R7227), aangezien zij de twee RAF-jachtpiloten zijn die die dag in Vlaanderen of Noord-Frankrijk in krijgsgevangenschap belandden.

Locatie

Lo
België
BE

Spitfire W3366 (?) bij Houtem

Op zondag 6 juli 1941 moest ondermeer 145 Squadron een formatie van negen Stirling-bommenwerpers beschermen boven Rijsel. De bommenwerpers, die normaal 's nachts ingezet werden, hadden als doelwit de scheepswerf van Le Trait en Rijsel. De operatie had de codenaam Circus 35. Meteen werden de Messerschmitts van Jagdgeschwader 26 "Schlageter" en Jagdgeschwader 2 "Richthofen" de lucht ingestuurd om de formatie te onderscheppen. Het kwam omstreeks 14.25 uur Duitse tijd tot een hels gevecht, waarbij in een tijdspanne van een half uur maar liefst zes Spitfires het onderspit moesten delven.

Locatie

Houtem
België
BE

Spitfire P7606 te Westende

Tijdens Circus 85 wordt de Poolse F/Lt B. Mickiewicz neergehaald door Bf 109's. Hij kan zijn Spitfire "PK-O" netjes op het strand van Westende neerzetten, ter hoogte van de Lac aux Dames. De piloot werd krijgsgevangen genomen.

Locatie

Koning Ridderdijk 68-72
Westende
België
BE

Spitfire P9379 voor Oostende

Tijdens de Slag om Engeland werd P/O Harold Gunn boven het Kanaal neergehaald. Zijn lichaam spoelde weken later, op 20 augustus, aan te Oostende en werd aldaar begraven.

Locatie

Oostende
België
BE

Spitfire R6962 voor Oostende

Tijdens de Slag om Engeland werd P/O Denis Smith neergehaald boven het Kanaal. Zich lichaam spoelde op 23 augustus aan te Oostende en werd aldaar begraven.

Locatie

Oostende
België
BE

Spitfire R6757 voor Oostende

Tijdens de Slag om Engeland wordt de Hurricane van P/O D.G. Cobden neergehaald. Zijn lichaam spoelde twaalf dagen later aan te Oostende en werd aldaar begraven.

Locatie

Oostende
België
BE

Spitfire te Nieuwekapelle

Het is het kader van Operation Starkey dat men de eerste grootscheepse aanval op Merelbeke moet kaderen. Deze werd door de geallieerde bevelhebbers gepland voor zondag 5 september 1943. Het zou een gecombineerde aanval worden – Amerikaanse B-26 Marauders zouden geëscorteerd worden door Spitfires van de RAF.

Locatie

Nieuwekapelle
België
BE

Spitfire RM673 bij Prüm - Jaak Vanderperren

Spitfire te Avelgem

Kort na de bevrijding, op 17 september 1944 verlieten de Spits van de 145ste Wing Lille-Vendeville (B51) en vestigden zich voorlopig op het vliegveld van Wevelgem (B55). Deze Wing bestond uit drie smaldelen waarvan het personeel hoofdzakelijk van Franse nationaliteit was: No 329 Squadron (GC I/2 “Cigognes”), waarvan de toestellen de code 5A- droegen, en No 340 Sqn (GC IV/2 “Ile de France”), met squadron code GW- en No 341 (GC III/2 “Alsace” dat twee dagen later op het West-Vlaamse vliegveld neerstreek.

Locatie

Raaptorfstraat
Avelgem
België
BE

Spitfire bij Mechelen

In het kader van de Transport Campaign, het bombardementsoffensief als voorbereiding op D-Day op spoorwegdoelwitten in België en Frankrijk in de lente van 1944, voerden Amerikaanse B-26 Marauders een aanval uit op de belangrijke spoorwegwerkplaatsen van Mechelen.  De Britse Royal Air Force voorzag in de escorte van de tweemotorige bommenwerpers – ook de Tsjechische squadrons zonden hun Spitfires uit.

Locatie

Mechelen
België
BE

Pagina's