Handley Page Halifax

Halifax W1237 voor Hoek van Holland - Jacques d’Ursel

Na de raid op Duisburg, werd de viermotorige Handley Page Halifax W1237 ‘EY-P’ neergehaald door de Hauptmann Heinrich Prinz zu Sayn Wittgenstein, één van de illustere ‘prinsen van de duisternis’ die in de Luftwaffe de Nachtjagd bemanden. Ook zijn slachtoffer was een edelman: onderluitenant-vlieger (F/O) graaf Jacques d’Ursel (°26 september 1906 Zemst), die de gezagvoerder was van de bommenwerper. Deze stortte op de golven te pletter, op zo’n 10 km voor Hoek van Holland. Niemand van de zeven bemanningsleden overleefde het.

Locatie

Hoek van Holland
Nederland
NL

Halifax LK865 te Hoogstraten

Tijdens de nacht van 27 op 28 mei 1944 werd Handley Page Halifax LK865 van 640 Squadron onderschept boven het grensgebied tussen België en Nederland. De bommenwerper was op de terugweg na een raid op Leopoldsburg en werd door een Duitse nachtjager in brand geschoten. De Halifax stortte kort daarna neer bij het Brandven in Wortel-Kolonie (Hoogstraten). 3 van de 7 bemanningsleden kwamen hierbij om.

Locatie

Wortel-Kolonie
Hoogstraten
België
BE

Halifax te Haasdonk

Op 24/25 april 1944 vloog RAF Bomber Command weer in gespreide gelederen aan: er trokken formaties naar Karslruhe en München, terwijl voor de kust trainingseenheden patrouilleerden die de nachtjagers moesten aantrekken. De nachtjager Heinz Schnaufer was om 00.12 uur met zijn bemanning Friedrich Rumpelhardt/Willem Gänsler vanop Sint-Truiden vertrokken. Veel hoop hadden ze aanvankelijk niet – er sijpelde regenwater in hun cabine en er was veel bewolking. En bovendien viel Rumpelhardts SN-2 radar uit, waardoor hun Messerschmitt met code G9+DF elektronisch blind was.

Locatie

Heirbaan
Haasdonk
België
BE

Halifax LW583 te Wevelgem

Halifax  LW583 van  432 Squadron keerde in de nacht van 8 op 9 mei 1944 terug van een raid op Haine-Saint Pierre, een gehucht van La Louvière. De operatie was tot dan toe goed verlopen, goede zichtbaarheid en de inslagen waren gezien als treffers.

Maar … Op de terugweg werd Halifax QO-L echter onderschept door de Messerschmitt 110’s van de IV.Gruppe van het Nachtjachtgeschwader 1.  Die opereerde sedert maart 1944 van op het vliegveld van Sint- Truiden.

Locatie

Menenstraat 475
Wevelgem
België
BE

Halifax bij Bevere

In de nacht van maandag 1 op dinsdag 2 mei 1944, even na middernacht, werd de bevolking van Bevere en van de omliggende gemeenten uit haar slaap gewekt door het zware geronk van de motoren van een laag overscherend vliegtuig. Diegene die buiten liepen of door het venster loerden, zagen het donkere silhouet van een bommenwerper die brandend richting Meerspoort vloog en daar enige ogenblikken later neerplofte.

Locatie

Bevere
Oudenaarde
België
BE

Halifax bij Koolskamp

Na het bombardement op  Mechelen vloog de Halifax III MZ593 MH-Z van het 51 Squadron terug naar haar basis.  De machine werd fel gehinderd door ernstige schade aan beide stuurboordmotoren, waardoor het lager en lager uit de formatie wegzakte.  F/S French perste nog het laatste uit de twee stuurboordmotoren, maar de zieke Halifax gaf het boven Tielt op.  Drie bemanningsleden waren samen met hun piloot aan boord gebleven en vonden de dood op het grondgebied van de Westvlaamse gemeente Koolskamp.  Sgt Claxton, mecano; Sgt Oxenburgh, rugkoepel en Sgt F.J.

Locatie

Koolskamp
België
BE

Halifax bij Eppegem

Halifax III HX347 ZA-Q van het 10 Squadron stortte neer te Eppegem.  De dood van drie bemanningsleden kon met zekerheid vastgesteld worden, nl. die van P/O Lassey, piloot; Sgt Lucas, rugkoepelschutter en W/O Setter, staartschutter.  Zij liggen begraven te Evere.  Naast hen rust ook nog 'Een vliegenier uit de oorlog 1939-1945 - Zijn naam is slechts door God gekend'.  Misschien was deze vermiste lid  van dezelfde bemanning, die verder bestond uit Sgt Kowles, navigator; Sgt Harthy, bommenrichter; Sgt Burton, radio; Sgt Miller, navigator én een tweede piloot, F/Sgt K.

Locatie

Eppegem
België
BE

Halifax bij Moelingen

Halifax III LV783 MH-Z nam deel aan de raid op Montzen met aan boord F/S Patrick Keenan (piloot) - F/O R.P. McKean (navigator) - Sgt Frank Brown (radio) - F/S Edward Sheenan (bommenrichter) - Sgt James Thomas (meccano) - Sgt Edward Hastie (rugkoepelschutter) en Sgt Leo Coughlan (staartschutter). Behalve F/O McKean, rusten zij allemaal te Heverlee.

Locatie

Moelingen
België
BE

Halifax bij Trognee

Halifax III MZ536 SE-F stortte neer bij Trognee tijdens het bombardement op Montzen.  De hele bemanning kwam om het leven P/O John Gilson (piloot) - F/O thomas Forsyth (navigator) - F/O Dale Loewen (bommenrichter) - P/O Richard Pratt (radio) - Sgt Robert Wallace (mecano) - P/O Gordon Greig (rugkoepelschutter) - F/S George Hansen (buikkoepelschutter)  en P/O John Wilson (staartschutter)

Locatie

Trognee
België
BE

Halifax bij Herselt

De Halifax III MZ529 SE-E stortte tijdens de raid op Montzen neer bij Herselt.  P/O W.E. Woodrow (piloot op zijn 12de missie) - F/O W.R. Knowlton (navigator) - F/O J.J. Lyng (bommenrichter) - F/O L.L. Anderson (radio) - P/O Albert Gabel (rugkoepelschutter) - Sgt Robert Aiano (buikkoepelschutter) - P/O Royal Hazael (staartschutter) en P/O Harrison (mecano)

Aiano, Gabel en Hazael stierven in de crash, zij liggen begraven op het Schoonselhof,

Locatie

Herselt
België
BE

Pagina's