Hawker Typhoon

Typhoon RB303 te Langemark

Pilot Officer K. Love kwam bij een noodlanding tot stilstand omdat het toestel zonder brandstof was geraakt nabij de Melkerijstraat te Langemark. Het had het zo hard gevroren dat het vast kwam te zitten in het ijs van een boerenput. 

Locatie

Melkerijstraat
Langemark
België
BE

Typhoon RB250 bij Grave - Alain de Blommaert de Soye

Sergeant-vlieger (Flight Sergeant RAF) Alain de Blommaert de Soye (°3 november 1920 Rixensart) behoorde tot een adelijke familie waarvan zijn broer als belangrijk lid van de weerstand, in Frankrijk een ontsnappingroute voor neergehaalde piloten organiseerde. Hij ontsnapte in juni 1941 en na geïnterneerd geweest te zijn in Frankrijk en Spanje, geraakte hij in Groot-Brittannië, waar hij op 15 maart 1942 arriveerde. Hij volgde de opleiding tot gevechtspiloot in Engeland en in Canada. Begin 1945 liep zijn training ten einde.

Locatie

Grave
Nederland
NL

Typhoon MN150 bij Almkerk - Raymond Parthoens

Onderluitenant-vlieger (Flight Sergeant RAF) Raymond Parthoens (°29 maart 1920 Ans) was in 1938 ingelijfd bij het Militair Vliegwezen als leerling-piloot en had begin 1940 juist zijn vleugels gekregen. Op 10 mei diende hij bij het Smaldeel 9/V/1 en voerde hij verschillende observatieopdrachten uit op Renard R-31. Op het einde van de Achttiendaagse Veldtocht werd hij krijgsgevangen genomen. Op 24 juli 1943 wist hij via Spanje, na een verblijf in de gevangenis van Miranda, naar Groot-Brittannië te ontkomen.

Locatie

Almkerk
Nederland
NL

Typhoon MN954 bij Alblasserdam - Jean Van Daele

Kapitein-vlieger (Flight Lieutenant RAF) Jean Van Daele (°25 december 1912 Menen) werd in 1935 in het Militair Vliegwezen opgenomen. In oktober 1941 ontsnapte hij uit België en kon hij via de evacuatielijn langs Spanje, zonder aangehouden te worden, naar Groot-Brittannië vertrekken waar hij op 13 januari 1942 arriveerde. Zijn training volgde hij in Canada. Van Daele arriveerde in het squadron toen het volop bezig was met grondaanvallen boven Frankrijk.

Locatie

Alblasserdam
Nederland
NL

Typhoon MN142 bij Eawy - Robert Roelandt

Die ochtend vertrokken vier Typhoons van 609 Squadron van Bayeux-Martragny voor een verkenningsopdracht. Drie kwartier later, bij het overvliegen van het bos van Eawy, merkten ze een Duits konvooi op. Bij de eerste overvlucht schoot iedere piloot twee raketten van 30 kg af. Maar kapitein-vlieger (Flight Lieutenant RAF) Robert Roelandt (Balbo) (°27 juli 1910 Sint-Lambrechts-Woluwe) in de Typhoon PR-Z (MN142) werd getroffen en stortte neer.

Locatie

Eawy
Frankrijk
FR

Typhoon MN496 voor Fécamp - Pierre Soesman

Kapitein-vlieger (Flying Officer RAF) Pierre Soesman (°20 april 1922 St Gilles/Brussel) woonde bij het uitbreken van de oorlog in de Verenigde Staten. Hij onderging zijn training in Canada en sneuvelde op 11 mei 1944. Zijn Typhoon MN496 werd door Flak (of jagers) neergeschoten. Soesman trachtte nog te springen (of te ditchen ?) maar kwam om het leven op ongeveer 20 mijlen westnoordwest van Fécamp, bij een aanval op een radarstation. Hij was 22 jaar oud, hij heeft geen graf. De promotie 94A werd naar hem genoemd.

Locatie

Fécamp
Frankrijk
FR

Typhoon MN140 te Northscaton Hall - Charles Detal

Met de invasie in het vooruitzicht oefenden de Typhoon-piloten van 609 Squadron met lucht-grondraketten. Luitenant-vlieger (Flying Officer RAF) Charles Detal (°28 maart 1914 Profondeville) kwam zo om het leven op 300 meter ten noorden van Northscaton Hall. Detal was een van de meest verdienstelijke piloten van het 609e en had het Distinguished Flying Cross ontvangen.

Locatie

Northscaton Hall
Groot Brittannië
GB

Typhoon EJ950 te Manston - Jean de Selys Longchamps

De Hawker Typhoon bleek een uitermate geschikt toestel om op lage hoogte grondaanvallen uit te voeren. Tijdens de zomer van 1943 werden die voornamelijk ’s nachts uitgevoerd: één à twee toestellen trokken erop uit om in Noord-Frankrijk en Vlaanderen met de boordkanonnen Duitse vliegvelden en spoorwegknooppunten te beschieten.

De illustere kapitein-vlieger (Flight Lieutenant RAF) Jean de Selys Longchamps  (°31 mei 1912 Brussel) verongelukte zo tijdens een nachtelijke landing bij het vliegveld Manston.

Locatie

Manston
Groot Brittannië
GB

Typhoon MN476 te Merksplas

Pilot Officer John Thould steeg die dag op van Deurne, en stortte bij de Staakheuvel te Merksplas neer met zijn Typhoon. Hij ligt begraven te Merksplas. Op 28 september 2014 werd er een gedenkplaat ingehuldigd.

Locatie

Staakheuvel
Merksplas
België
BE

Typhoon te Loenhout

Het zal spijtig genoeg minder vaak gaan voorkomen dat wij, meer dan zestig jaar na de feiten, veteranen uit de Tweede Wereldoorlog kunnen ontmoeten. Op 30 april 2006 kregen wij het bijzondere bezoek van George Deas, voormalig piloot bij de Britse Royal Air Force op Hawker Typhoon jachtbommenwerper. In 1944 stortte hij neer in België en zat vervolgens 38 dagen lang ondergedoken in de frontstreek en ontsnapte aldus aan gevangenname door de Duitsers. En of hij ons veel kon vertellen!

Locatie

Neervenweg
Loenhout
België
BE

Pagina's