Douglas Boston

Boston te Elversele

Drie Boston-eenheden (88, 107 en 342 Squadron) zetten elk een dozijn toestellen in om Courcelles te bombarderen. In een fabriek aldaar werden Junkers Jumo-motoren hersteld en gereviseerd.

Locatie

Elversele
België
BE

Boston te Wachtebeke

Op 12 juli, omstreeks 10u., vertrokken vier paar Bostons. Het waren bommenwerpers van het 88 Sqn waarvan elk duo één van de volgende centrales moest aanvallen : Zwevegem, Grand-Quevilly, Langerbrugge en Yainville. Drie paar moesten naar hun Britse basis terugkeren gezien het wolkendek.

Locatie

Wachtebeke
België
BE

Boston te Wevelgem

Op 7 november was een bewolkte, regenachtige dag te Great Massingham. Negen Boston-bemanningen van het 107 Sqdn worden gebriefed voor vluchten boven het vasteland. Zij zouden per secties van drie vliegen. De eerste drie zetten koers naar het rangeerstation te Kortrijk, de volgende formatie zou de cokes-ovens bij Zeebrugge bestoken en de laatste drie vliegen naar krachtcentrale van Zwevegem. Rond 15u hangen de toestellen boven hun respectievelijke doelwitten. De Flak van Wevelgem haalt de Boston III Z2259 neer.

Locatie

Bieststraat 1
Wevelgem
België
BE

Boston bij Woumen

Op 31 oktober vallen de Bostons van het 107 Sqdn in scheervlucht de krachtcentrale te Pont à Vendin aan. De Boston Z2179 wordt door een Focke-Wulf belaagd en moet bij het Westvlaamse Woumen het onderspit delven.  Een ooggetuiggeverslag van de crash ontlenen we uit het boek 'Vermist boven Vlaanderen' waarvoor auteur Dirk Decuypere o.m.

Locatie

Schrevelstraat
Woumen
België
BE

Boston AL750 te Middelkerke

Op 22 september, om 10u50, stijgen zes Bostons van het 226 Sqdn op voor een raid op lage hoogte op doelen in Frankrijk. De formatie wordt vervolledigd door nog eens telkens zes bommenwerpers van het 107 en 88 Sqdn. Hptm Klaus Mietusch van het 7./JG 26 weet zijn 23ste Luftsieg te behalen op de Boston met de rompcode MQ-Z (serienummer AL750), die om 13u15 één kilometer ten ZZO van de kerktoren van Middelkerke neerstort, langsheen de Steenweg naar Nieuwpoort.

Locatie

Abdisweg
Middelkerke
België
BE

Boston Z2260 bij Adinkerke

Op 29 augustus worden zes Bostons van het 88 Sqdn ingezet voor een raid op de krachtcentrale van Komen. Bij het doorkruisen van de kust wordt de Z2260 door Flak gegrepen, de overige Bostonbemanningen zien om 11u.24 hoe het toestel van F/L Dennis Adams zo'n anderhalve kilometer ten noorden van Adinkerke door een rij bomen crasht, met de stuurboordvleugel de grond raakt en overkop slaat. De drie bemanningsleden sterven een plotse vuurdood, en rusten sindsdien bij De Panne. De piloot van deze Boston, Flight Lieutenant Denis Adams was reeds van zijn 16 bij de RAF.

Locatie

Adinkerke
België
BE

Boston Z2249 bij Snaaskerke

Boston-aanval op Slykens

Vanop de basis Swanton Morley starten op 27 april 1942 zes Bostons van het 226 Sqdn. De bemanningen hadden tijdens de briefing te horen gekregen dat zij doel ZB871, de Slykens krachtcentrale bij Oostende, zouden bombarderen. De zes Bostons scheren rond twee uur enkele meters boven de golven om de Duitse Freya-radars te ontwijken. Het plan bestaat erin om net bij het kruisen van de kust de stuurknuppel naar de buik te trekken en naar zeshonderd meter te stijgen.

Locatie

Snaaskerke
België
BE

Boston voor Zeebrugge

In de nacht van 31 augustus/1 september vliegen de Bostons van het 23 Sqdn vanop Ford Sussex een raid naar Gilze Rijen. Voor de Belgische kust stort de machine van P/O Thomas, F/Sgt McAdam en Sgt Buyes neer. Slechts de 26-jarige boordschutter William McAdam krijgt een graf te Zeebrugge.

Locatie

Zeebrugge
België
BE

Boston bij Zelzate

Sinds 28 juni 1943 werd het 342 "French" Squadron ("Lorraine") operationeel verklaard. De Franse vliegeniers, moe van de langdurige training en het wachten, brandden van verlangen om aan de actie deel te nemen. Op 3 juli kregen ze het bevel om met drie bemanningen naar Great Massingham te gaan. Daar wachtten hen evenveel Bostons die de avond ervoor klaargemaakt waren en afgeladen vol met bommen en brandstof klaarstonden voor een nieuwe opdracht. Eén toestel had een Britse bemanning aan boord, de twee overige werden bemand met Franse vliegeniers.

Locatie

Zelzate
België
BE