Boston te Wevelgem

Op 7 november was een bewolkte, regenachtige dag te Great Massingham. Negen Boston-bemanningen van het 107 Sqdn worden gebriefed voor vluchten boven het vasteland. Zij zouden per secties van drie vliegen. De eerste drie zetten koers naar het rangeerstation te Kortrijk, de volgende formatie zou de cokes-ovens bij Zeebrugge bestoken en de laatste drie vliegen naar krachtcentrale van Zwevegem. Rond 15u hangen de toestellen boven hun respectievelijke doelwitten. De Flak van Wevelgem haalt de Boston III Z2259 neer. De vier bemanningsleden (Sqdn Ldr Philip 'Rex' Barr DFC, zijn navigator F/O Walter Barford, radiotelegrafist P/O Thomas Trotter en de boordschutter F/Sgt Neil Phillips) vinden de dood. Deze bemanning was eveneens de week ervoor, op 31 oktober, van de partij toen F/O Henry Collings boven Woumen neergehaald werd. Een rapport van de gemeente uit 1952 leert ons : "Een toestel werd beschadigd aan de vleugel door het Duits luchtafweergeschut, staande op de Vinkenhoek te Wevelgem terwijl het zeer laag vloog bij regenachtig weder. Verder is het vliegtuig verward geraakt in de telefoondraden langs de spoorweg Wevelgem-Kortrijk, om neer te storten enkele meters verder in de watering der hoeve Lietaer Robert aan de kant van het vliegveld te Wevelgem." Het waren de eerste RAF-doden op het militaire ereperk van Wevelgem. De piloot, Squadron Leader Rex Bar was een veteraan uit de meidagen van 1940. Hij werd haast gevangen genomen in een hospitaal toen de Duitsers Frankrijk binnentrokken. Toch wist hij te ontsnappen, maar miste net de boot bij Duinkerke. Rex Barr trok verder zuidwaarts, om na een vermoeiende tocht met een schip het vasteland achter zich te laten. Aan boord maakte hij kennis met een meisje dat Maria heette. Bij zijn dood te Wevelgem werd zij de zoveelste oorlogsweduwe.

Op zaterdag 10 november 2002 werd om 10.30 uur aan de koortskapel in de Bieststraat waar een toestel van de RAF, een Boston III O-M Z2157 in de nabijheid 60 jaar geleden brandend neerstortte, een monument ter nagedachtenis van die vier gesneuvelde vliegeniers onthuld.

Het monument, uitgevoerd in Himalaya Bleu door de firma van Albert Vanneste uit Wevelgem heeft de vorm van het staartstuk van een Douglas Boston III  Onder het embleem van de RAF Bomber Command staat de volgende Engelse tekst: “Dedicated to the memory of Sq.Ldr P.R Barr DFC. P/O T.Trotter F/O W. Barfod DFC. Wt.Offr N.S.H. Who gave their lives for our freedom, when their Boston III Z2157 OM crashed near this spot  on November 7th 1942.”  Onder het embleem van het N° 170 squadron staat, vertaald in het Nederlands: “ Zij gaven hun leven voor onze vrijheid toen hun Boston III Z5127 OM neerstortte nabij deze plaats op 7 november 1942.” Onderaan staat tenslotte de Engelse tekst “ When you go home, tell them of us and say, for your tomorrow we gave our today “ (vert.: Als je thuis komt, vertel hen over ons en zeg hen, voor uw toekomst gaven we onze vandaag.)…

Datum: 
07/11/1942
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Bieststraat 1
Wevelgem
be
Type Locatie: 
Incident
Patrimonium
Bronnen: 
Informatie via Lothair Vanoverbeke