Avro 504

Luchtaanval op Hoboken

Flight Lieutenant Harold Rosher, geboren te Beckenham op 18 november 1893, was één van de vijf piloten van No. 1 Naval Aeroplane Squadron van de B.E.F. die op 24 maart 1915 een raid uitvoerden op de Cockerill werf te Hoboken.  De vier andere piloten waren : Squadron Commander Ivor T. Courtney, Flight Lieutenant B. Crossley-Meates,  Flight Lieutenant P.G. Andreae en Flight Commander B.L. Huskisson. 

Locatie

Harold Rosherstraat
Hoboken
België
BE

Avro 504 A-59 bij Elsenborn

Mogelijks door het breken van een stuurkabel stortte de Avro 504 neer bij Elsenborn. De bemanning - kapitein Maris en zijn waarnemer luitenant Loobuyck - raakte zwaar gewond bij de crash.

Locatie

Elsenborn
België
BE

Crash te Bokrijk

Twee toestellen van de vliegschool scheerden laag over het gemeentelijke bos. Leerling piloot Gaston Praet waagde zich te laag en raakte de toppen van de bomen en verdween tussen de takken. De piloot werd met bebloed aangezicht en gebroken pols naar het hospitaal van Leopoldsburg gevoerd.

Locatie

Bokrijk
België
BE

Avro 504 A-12 te Genk - Georges Lemayeur

Korporaal Georges Lemayeur, leerling piloot van de vliegschool van As, bezocht met zijn Avro 504 de familie Houbrechts te Genk - vader was ploegbaas van de mijn. Eerst nam hij de dochter mee, en vervolgens wilde de 18-jarige Lea ook eens meevliegen. "Zij klom nevens den vlieger in het toestel, dat spoedig opvloog. Wanneer hij ongeveer 50 meter hoog was, kreeg het meisje opeens schrik en verloor derwijze het hoofd, dat zij naar het stuur greep, hetwelk door den vlieger gemanoeuvreerd werd.

Locatie

Genk
België
BE

Avro 504 bij Sint-Juliaan

Tijdens een luchtgevecht met twee Aviatiks, omstreeks 11.40 u. op 5000 voet hoogte, moet een Avro 504 van 1 Squadron het onderspit delven. Het toestel krijgt een voltreffer in de motor en piloot 2nd Lieutenant O.D. Filley moet bij Sint-Juliaan noodlanden. Zijn waarnemer, Lieutenant Lambert Playfair, een oud-student van de befaamde Academie van Sandhurst, kwam echter om. Hij was tot het Royal Flying Corps aangehecht vanuit het 1st Bn. Royal Scots en moest die dag een waarnemingsopdracht voor de artillerie vliegen.

Locatie

Sint-Juliaan
Langemark-Poelkapelle
België
BE

Avro 504 te Bassily-Enghien - de eerste RFC-slachtoffers

Op 22 augustus 1914 startte op het Franse vliegveld Maubeuge de Avro 504-tweedekker met als serienummer 390. Aan boord zaten twee vliegeniers van 5 Squadron : 2nd Lieutenant  Vincent Waterfall, de piloot, en zijn waarnemer 2nd Lieutenant Charles Georges Gordon Bayly. De Avro scheerde bij Bassily-Enghien over een Duitse kolonne om de samenstelling ervan te rapporteren. De eerste maal gebeurde er niets – de Duitse troepen keken geamuseerd naar dit nieuwe wapen, tot wanneer een hogere officier ontsteld instructies gaf om ernaar te schieten.

Locatie

Kruisjesstraat
Bassily-Enghien
België
BE

Avro 504

Avro 504K

58 toestellen in militaire dienst van 1924 tot 1934

In het Belgisch civiel luchtvaartregister ingeschreven:

OO-APA

OO-APB

OO-APD

OO-APE

OO-APK

OO-APL

OO-APN

OO-APX

OO-APY

OO-ANS

OO-ANW

OO-ANY

OO-BOB

 

Avro 504N

52 toestellen in militaire dienst van 1934 tot 1940

X4