Avro 504 te Bassily-Enghien - de eerste RFC-slachtoffers

Op 22 augustus 1914 startte op het Franse vliegveld Maubeuge de Avro 504-tweedekker met als serienummer 390. Aan boord zaten twee vliegeniers van 5 Squadron : 2nd Lieutenant  Vincent Waterfall, de piloot, en zijn waarnemer 2nd Lieutenant Charles Georges Gordon Bayly. De Avro scheerde bij Bassily-Enghien over een Duitse kolonne om de samenstelling ervan te rapporteren. De eerste maal gebeurde er niets – de Duitse troepen keken geamuseerd naar dit nieuwe wapen, tot wanneer een hogere officier ontsteld instructies gaf om ernaar te schieten. Honderden geweren vuurden naar het vliegtuig dat vrijwel meteen te pletter stortte. In het wrak vond men de notities van Bayly, die tot op het fatale moment met zijn potlood notities gemaakt had over de Duitse kolonne.  Het wrak lag waar de Aatsesteenweg de Kruisjesstraat snijdt (het betreft hier gemeenten en plaatsnamen op de taalgrens).

De soldaten begroeven de twee slachtoffers langs de kant van de weg. Enkele dagen later werden ze op initiatief van de burgemeester gekist en in zijn persoonlijke familiekelder te Labliau gelegd. Nadien vonden ze in Doornik hun laatste rustplaats.  Vincent Waterfall en de in Zuid-Afrika geboren Charles Bayly rusten vandaag zij aan zij in de graven III G3 en III G4 – zij zullen nooit geweten hebben dat zij de allereerste luchtmacht-oorlogslachtoffers waren die Groot-Brittannië en het Britse Gemenebest offerde – er zouden er nog tienduizenden volgen.  

De allereerste Britse vliegeniers die in het gevecht stierven, liggen begraven op het Cimetière du Sud aan de Chaussée de Willemeau te Doornik.

Datum: 
22/08/1914
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Kruisjesstraat
Bassily-Enghien
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Henshaw Trevor: The Sky their Battlefield, Grub Street, Londen, 1995
De Ceuninck Jacques: Morts au combat dans le ciel de 14-18, 1998