Nachtjagdgeschwader 1 - 5.Staffel

Bf 110 ten westen van Brustem

Op 17 oktober voerde de bemanning Unteroffizier Georg Geyer en Gefreiter Reinhold Heil van de 5./NJG 1 een oefenvlucht uit. Hun Messerschmitt F-4 (WNr.4789) «G9+DM» kreeg echter kort na de start te kampen met motorpech en dook naar omlaag. De bemanning kwam om het leven, het toestel werd volledig vernield ten westen van de basis aangetroffen. Drie dagen later werd de bemanning te Brustem begraven.

Locatie

Brustem
België
BE

Bf 110 bij Kerniel

Die ochtend van de 31ste steeg vanop Sint-Truiden de Bf 110 G-4 WNr5473 van de 5./NJG 1 op om de RAF-formaties, welke de Belgische grens overschreed, tegemoet te gaan. Het afweervuur van één van de Britse bommenwerpers verraste echter de bemanning, die genoodzaakt was de Messerschmitt te verlaten. De piloot, Lt Friedrich Erlinghagen, bleef echter te lang aan boord en sprong te laag. Zijn valscherm opende zich niet tijdig en de 24-jarige piloot vond de dood te Kerniel, acht kilometer ten zuidwesten van Tongeren.

Locatie

Kerniel
België
BE

Messerschmitt Bf 110 boven België

Op 25 januari verloor de Truiense Gruppe (5.Staffel) bij een oefenvlucht Uffz Eduard Kleinert (twee overwinningen). Zijn Bordfunker, Uffz Käser, overleefde de crash. De plaats van neerstorten is ons onbekend.

Messerschmitt Bf 110 Wnr.5379 te Glimes

Fritz Engau, vandaag een Oostenrijkse veteraan van de Duitse 'Nachtjagd', vloog een halve eeuw terug als Oberleutnant in het 5.Staffel van het Nachtjagdgeschwader 1. Hij zou pas in de nacht van 29/30 mei 1943 actie zien. We konden rekenen op het geheugen van Fritz Engau, die zijn herinneringen aan de nachtjacht op Sint-Truiden eveneens te boek stelde in "Nachtjäger, Bomber, Wolken und Sterne".

Locatie

rue de Jauchelette
Glimes
België
BE