Kagohl 3

Gotha bij Latem

Door een motordefect was een Duits vliegtuig, hoogstwaarschijnlijk een Gotha, bestuurd door Leutnant Flotto, verplicht een noodlanding uit te voeren in het veld dichtbij de gemeenteschool van Latem, om 1 uur ‘s nachts. Het toestel had twee bommen van 165 kilo en vijf van 55 kilo elk aan boord.

Locatie

Latem
België
BE

Luchtaanval op Chatham

Hauptmann Kleine vertrok vanuit Gontrode met een vijftal Gotha’s. Hun doelwit was de haven van Chatham, een knooppunt waar de Royal Navy manschappen verzamelde vooraleer ze naar de diverse schepen te sturen. Die avond rusten en sliepen zo’n negenhonderd zeelieden in hun hangmatten in de Drill Hall, toen twee bommen doorheen het glazen dag sloegen. De gevolgen waren verschrikkelijk : het dikke glas hagelde neer op de manschappen en samen met de twee explosies zorgde dit voor een nooit gezien ravage. Een van de matrozen die hulp wilde bieden, schreef later :

Locatie

North Road
Chatham
Groot Brittannië
GB

Gotha te Gent

Bij Gent stortte na een raid op de Britse kust de Gotha neer van Oberleutnant Walter Daehne, Vizefeldwebel Walter Brennecke (piloot) en boodschutter Gefreiter Max Dittmann.

Locatie

Gent
België
BE

Gotha te Sint-Denijs-Westrem

Bij de landing, na een raid op Londen, ging het op Sint-Denijs-Westrem fout – de wind zat niet mee waardoor de veel lichtere Gotha’s erg moeilijk aan de grond te zetten waren. Cécile Soenens schreef in haar dagboek :

Locatie

Derbystraat
Sint-Denijs-Westrem
België
BE

Gotha-aanval op Londen

Die ochtend werden 22 Gotha’s klaargemaakt. Het doelwit was voor de tweede maal de Britse hoofdstad – en er namen nu ook toestellen van Mariakerke deel. De formatie kreeg rond 9 uur land in zicht. Een bommenwerper dreef af, richting Margate. Het was het snode plan van bevelhebber Rudolf Kleine om één Gotha als lokaas in te zetten, en hiermee de hele verdediging aan te trekken, terwijl hij met zijn formatie verder over zee richting Thamesmonding sloop. Het opzet mislukte.

Luchtaanval op Londen

De eerste massale aanval op de Britse hoofstad vond plaats op 13 juni met twintig toestellen die om 10 u. vanuit Gontrode en Sint-Denijs-Westrem opstegen. Het was een actie van het grootste historische belang. De meteoroloog had die dag ideaal weer voorspeld.

Twee Gotha’s kregen te kampen met technische moeilijkheden en keerden naar België terug  terwijl een derde met problemen er nog in slaagde op de terugtocht de haveninstallaties Margate, Verticale en Foulness te bombarderen.

Locatie

Upper N St
London E14 London Borough of Tower Hamlets
Groot Brittannië
GB

Luchtaanval op de Thamesmonding

Na het verschrikkelijke succes van 25 mei beseften de Duitsers wat hun impact was op het moreel van de Britse bevolking. Op Gontrode en Sint-Denijs-Westrem werd alles weer in gereedheid gebracht voor een tweede raid op Groot-Brittannië.  Even was er alarm op Sint-Denijs, want hoog in de lucht werd een geallieerd toestel opgemerkt - maar dit bleef zonder gevolgen. Kagohl 3 startte die vooravond met 22 Gotha’s – vooraan vloog Hauptmann Ernst Brandenburg. Gedreven door een hevige oostenwind overvlogen de toestellen, geladen met 3100 kg bommen, rond half zeven de monding van de Thames.

Operatie Türkenkreuz

Generalleutnant Ernst von Hoeppner, bevelhebber van de Duitse luchtstrijdkrachten, tekende begin 1917  Operatie Türkenkreuz (Turkenkruis) uit. Hiervoor werd op 1 februari 1917  een speciale bombardementseenheid opgericht. Haar voornaamse opdracht luidde bij dag Londen en de Oostkust van Groot-Brittannië te bombarderen. Maar het doel was evenzeer het moreel van de Britse bevolking aan te tasten. Deze bijzondere eenheid zou de geschiedenis ingaan als Kagohl 3  (Kampfgeschwader der Obersten Heeresleitung der Luftwaffe 3).

Locatie

Tontine Street
Folkestone
Groot Brittannië
GB