Gotha te Sint-Denijs-Westrem

Bij de landing, na een raid op Londen, ging het op Sint-Denijs-Westrem fout – de wind zat niet mee waardoor de veel lichtere Gotha’s erg moeilijk aan de grond te zetten waren. Cécile Soenens schreef in haar dagboek :

“ Wij horen een geweldig geluid terwijl wij aan tafel zitten en vermoeden al dat het een machine is die bij de landing op het plein de grond geraakt heeft. De luitenant (n.v.d.s. : een militaire dokter die op het kasteel ingekwartierd was) reed juist te paard voorbij. Aan de sintelbaan gekomen keert hij in galop terug en komt twee  minuten later terug. Hij zag er verschrikt uit en vraagt of er geen van zijn mannen in de stallingen is. Op ons negatief antwoord keert hij in galop terug al zeggend “een vliegenier, hij is gevallen”. 

Het was de Gotha van Leutnant Max Röselmüller die crashte en ontplofte. Cécile Soenens :

“Wij gaan buiten en horen mitrailleurkogels ontploffen aan de kant van het hekken en gaan kijken; een groot vliegtuig stond in lichtelaaie in een veld palend aan de laan bij de conciërge. De officier kon gered worden, maar hij was vreselijk verbrand en overleed tijdens zijn transport. De twee anderen waren verkoold in het toestel. Het was verschrikkelijk om zien. De officier was toevallig een vriend van de luitenant.” Naast de gezagvoerder kostte deze crash het leven aan Leutnant Hans Richter, de piloot, en de boordschutter Vizefeldwebel Wilhelm Weber.

Datum: 
07/07/1917
Toestel: 
Organisaties: 
Locatie
Derbystraat
Sint-Denijs-Westrem
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Dhanens Piet en De Decker Cynrik, Een eeuw luchtvaart boven Gent deel I, Flying Pencil, Erembodegem, 2008