429 Squadron

Halifax bij Bevere

In de nacht van maandag 1 op dinsdag 2 mei 1944, even na middernacht, werd de bevolking van Bevere en van de omliggende gemeenten uit haar slaap gewekt door het zware geronk van de motoren van een laag overscherend vliegtuig. Diegene die buiten liepen of door het venster loerden, zagen het donkere silhouet van een bommenwerper die brandend richting Meerspoort vloog en daar enige ogenblikken later neerplofte.

Locatie

Bevere
Oudenaarde
België
BE

Halifax bij Leignon

Om 2.12 uur was het Hauptmann Hans Autenrieth (Staffelkapitan van de 1.Staffel NJG 4) die op 4900 hoogte ten oosten van Dinant een Halifax neerhaalde. En die lokatie komt overeen met het relaas van de overlevenden van de Halifax LK995 « AL-C » van het Canadese 429 « Bison » Squadron, die om 23.27 uur van Leeming was opgestegen. De nachtjager vuurde in de staart, waardoor de Canadese schutter Flight Sergeant Robert Davis, 21 jaar, getroffen werd. Hij kwam om in het wrak bij Leignon en werd te Florennes begraven. Zijn kameraden hadden meer geluk. W02  D. McM Smith DFM, Sgt J. Renton, WO 2 D.

Locatie

Leignon
België
BE

Halifax te Rijkevorsel

Het nachtelijk gedreun van de overtrekkende bommenwerpers boven België werd pas verstoord in de nacht van 22/23 oktober, wanneer Bomber Command een raid organiseerde tegen Kassel. 569 bombardementstoestellen namen aan deze missie deel, 7,6 % voor de allerlaatste maal ... Toch werd het bombardement als geslaagd beschouwd. Bommenwerpers in moeilijkheden dropten hun lading te vroeg. Zo vielen er zes bommen te Noiseux, ten oosten van Dinant, en twintig brandbommen te Forêt, ten zuidoosten van Luik. Gelukkig waren het incidenten zonder veel schade, en zonder slachtoffers.

Locatie

Bolk
Rijkevorsel
België
BE

Wellington bij Averbode

Oblt Heinz-Wolfgang Schnaufer onderschepte de Wellington X LN296 van 429 RCAF Sqn, een machine die om 22.56u. GMT opgestegen was van zijn basis East Moor. Het was om 01.32u. dat deze Wimpey bij Averbode neerstortte. Voor Schnaufer was het de achttiende overwinning, voor de hele bemanning betekende het de dood. In de gemeentelijke archieven van Averbode valt het volgende verslag te lezen :

Locatie

Broekstraat
Averbode
België
BE

Wellington te Hamme-Mille

De bemanning Oblt Heinz-Wolfgang Schnaufer/Uffz Baro van de Stab II./NJG 1 behaalde haar veertiende Abschuss om 02.58u. Het ging hier om de Wellington MkX HZ521 van 429 Squadron. Deze stortte neer te Hamme-Mille, de vijf sergeanten-vliegeniers - vier Canadezen en één Brit - overleefden het niet. Leo O’Leary, de piloot; James Meech, de 21-jarige Britse radiotelegrafist; Edward Peart, de navigator; Charles Keay, de bommenrichter; en Harold Hicks, de staartschutter.

Locatie

Hamme-Mille
België
BE

Wellington te Houthalen

Oblt Hans Autenrieth van de 7./NJG 4 besloop de Wellington HF457 van 429 Squadron. Deze eenheid verloor die nacht twee van de twaalf toestellen. De tweemotor stortte neer te Houthalen, drie bemanningsleden kwamen om: W/O William Sneath, de 30-jarige Canadese piloot; Sgt James Hindley, de 21-jarige radiotelegrafist;  en de Canadese boordschutter F/Sgt James Hills, 22 jaar. Zij rusten vandaag te Heverlee. Twee andere bemanningsleden, P/O R. Clarke en P/O A. Drumond-Hay, werden gevangen genomen (resp.Stalag Luft 4 en Stalag Luft 3).

Locatie

Houthalen
België
BE

Wellington bij Ophoven

Wellington MkX HZ355 van  429 Squadron stortte die nacht in de buurt van het Limburgse Ophoven neer. De Canadese Sergeant W.G. Bailey, de navigator die vannacht zijn achttiende operatie vloog, kon met behulp van de weerstand ontsnappen en stak op 24 september 1943 de Pyreneeën over. Na zijn thuiskomst gaf hij het verhaal weer van zijn wedervaren. In de Britse archieven vinden we het relaas van de laatste momenten aan boord van de Wellington:

Locatie

Ophoven
België
BE

Wellington bij Zemst-Bos

Oblt Telge zou die nacht tweemaal scoren. Om 2u.40 hing hij in de staart van de Wellington X (HE590) van het 429 Sqdn. Het was het enige verlies van de elf toestellen die dit squadron die nacht inzette. De HE590 stortte neer bij Zemst-Bos.

Locatie

Zemst-Bos
België
BE