426 Squadron

Wellington HE243 - Robert Wagner

Onderluitenant-vlieger (Pilot Officer) Robert Wagner (°22 juli 1922 Brussel) vloog in het Canadese 426  Squadron. Hij raakte met zijn Wellington X HE243 vermist tijdens een bombardementsraid naar Bochum, het was zijn vierde operationele opdracht. Niemand van zijn bemanning werd ooit teruggevonden. Robert Wagner’s naam vinden we ook in de verlieslijsten van de RCAF, als zijnde afkomstig uit het Amerikaanse Locust Valley, Long Island. Hij had vier operaties achter de rug.

Wellington bij Malmédy

In de nacht van 12/13 mei 1943 is de industriestad Duisburg het doelwit van Bomber Command. Van de 572 toestellen zouden er maar liefst 34 (5,9 %) niet naar hun vliegveld terugkeren. Ondanks de zware verliezen zou deze vierde raid op de Ruhrstad een succes worden. Het doelwit werd goed gemarkeerd door de Pathfinders en de daaropvolgende bommenregen legde een aanzienlijk gedeelte van Duisburg in de as.

Het 426 Sqdn zet vanop Dishford tien Wellingtons in. Drie keren vroegtijdig naar de basis, twee keren nooit terug.

Locatie

Malmédy
België
BE

Wellington te Virelles

De Wellington X HE652 werd om 4u.45 (of 3u.30 ?) door de Kommandeur van de I./NJG 4, Hptm Wilhelm Herget onderschept. Het duurt niet lang of de HE652 explodeert in de lucht. De staart van de Wellington valt te Virelles (bij Chimay), op een honderdtal meter van de weg naar Froidchapelle. Algauw komen de eerste nieuwsgierigen aangesneld, en zij vinden er het lichaam van een sergeant, met op zijn jas het Canadese insigne.  Ongetwijfeld ging het hier om de 24-jarige staartschutter Sgt Jack Budreau RCAF. Het was zijn elfde missie, op de basis wachtte hem een commissie tot Pilot Officer.

Locatie

rue de Chimay
Virelles
België
BE

Halifax te Londerzeel

Halifax LW682 te Schendelbeke

Linton-on-Ouse, de avond van 12 mei 1944. De boordklok op het zwak verlichte instrumentenpaneel van de Halifax " OW-M for Mother"[1] wees 22.11u. aan. Aan boord van de viermotorige bommenwerper zaten acht mensen; zeven Canadezen en een Brit. Het zou hun derde missie worden.

Locatie

Pijlekaartstraat
Schendelbeke
België
BE