207 Squadron

Lancaster ME472 bij Brussel ?

Wat zich op 10 april 1945 aan boord van de  Lancaster ME472 van 207 Squadron afspeelde, is nog steeds niet duidelijk. Het toestel ging verloren op een raid naar  Leipzig, en werd door Flak geraakt. De Canadese gezagvoerder, Flight Lieutenant Peter M. Anderson wist de bommenwerper onder controlte te houden, en de rest van de bemanning kon achter de geallieerde linies springen: Sgt E. Nichol (boordmeccano), F/O C. M.  Hewett (navigator), F/O K. A. Larcombe bommenrichter), Sgt C. V. Collins (radiotelegrafist), Sgt E. J. Matthews (rugkoepelschutter) en Sgt J. R. Pearl staartschutter).

Locatie

Brussel
België
BE

Lancaster LL973 bij Opoeteren

Kort na middernacht, op 22 juni 1944 steeg Lancaster LL973 "EM-M" van 207 Squadron voor een raid op Wesseling. Voor de bemanning, die sinds 17 april operationeel was, was het de 13de missie. Het toestel werd onderschept door Heinz Schnaufer, en stortte neer te Dorne-Opoeteren. Er waren drie doden: Pilot Officer Charles John "Mike" Solly (Piloot, 22 jaar),Flight Sergeant John Shaw (Navigator, 22 jaar),Sgt Edwin Jack "Jacky" Jewell (rugkoepelschutter, 23 jaar).

Locatie

Dorne
Opoeteren
België
BE

Lancaster ED692 bij Keulen - Georges Kleinberg

Luitenant-vlieger (Flying Officer) Georges Kleinberg (°9 januari 1913 Antwerpen) was de bommenrichter van een Avro Lancaster I (ED692) van 207 Squadron, die vermist raakte tijdens een raid naar Mulheim. Hij stortte neer bij Keulen. Twee van de bemanningsleden rusten op Rheinberg War Cemetery, maar de overige vijf, inclusief Kleinberg, zijn nog steeds vermist.

Georges Kleinberg was de oudste van de bemanning. Voor de oorlog werkte hij als advocaat op het kabinet van minister Marcel-Henri Jaspar. Kleinberg zou ook nog in New York gewoond hebben.

Locatie

Keulen
Duitsland
DE

Lancaster te Mol

Tijdens de nacht van 26/27 april verlaten weerom een groot aantal bommenwerpers hun Engelse bases : 215 Lancasters, 135 Wellingtons, 119 Halifaxes, 78 Stirlings en 14 Mosquito's. Doelwit van deze reusachtige formatie is Duisburg. Ze droppen het grootste gedeelte van hun bommen ten noordoosten van de stad, en weerom zal de schade in deze enorme industriestad gering blijken. Daarenboven is de tol die het Bomber Command hiervoor betaalt vrij hoog : zeventien toestellen keren niet terug naar hun bases.

Locatie

Mol
België
BE

Manchester L7373 bij Beverlo

Om 5u30 was het Gefr Bruhnke van de III./NJG 1 - die mogelijks eveneens gestationeerd was te Sint-Truiden - die een Manchester van 207 Sqdn twee kilometer ten oosten van Beverlo neerhaalde. Aan boord van de L7373 'EM-T' stierven P/O Lionel Paskell DFM, 26 j., Sgt Dennnis Chant, co-piloot, F/Sgt George Roberts, radiotelegrafist/boordschutter, 19 j., Sgt Cyril Walter, rugkoepelschutter, 31 j. en de staartschutter, Sgt Lewis Compton, 21 j. Zij rusten nu te Schaffen. Ook hier wisten twee bemanningsleden te ontsnappen : de navigator Sgt Kenneth Houghton DFM en Sgt Smith.

Locatie

Beverlo
België
BE

Manchester bij Comblain-au-Pont

Manchester L7312 bij Essen-Horendonk