Manchester bij Comblain-au-Pont

P/O Carroll, co-piloot aan boord van de Manchester L7321 'EM-D' herinnerde zich :

"Even ten noorden van Luik werden we gevat door een lichtbundel en aangevallen door vier vijandelijke toestellen, de stuurboordmotor werd getroffen. (Ik denk dat we twee toestellen konden neerschieten). De motor vatte vuur, en we konden de vlammen niet doven. De piloot gaf bevel het toestel te verlaten. De tweede radiotelegrafist ging eruit en ik volgde. Ik kwam rond 2 uur neer te Comblain-au-Pont, ten zuiden van Luik. Ik weet niet of de anderen eruit raakten, maar ik hoorde een explosie vooraleer ik de grond bereikte en later zag ik een brandend wrak."

Zowel P/O Carroll als Sgt Cox, de radiotelegrafist waarvan sprake, konden met behulp van het verzet via Brussel naar Gibraltar ontkomen. De vijf overige bemanningsleden, (P/O Joseph Unsworth DFM, piloot, 27 j. - P/O William Simpson, waarnemer, RCAF, 25 j. - radiotelegrafisten/boordschutters F/Sgt Ernest Moulding en Sgt Frank Mason, 26 j. en de Canadese staartschutter Sgt Alexander Dickson) stierven in het brandende wrak bij Hozemont (Grace-Hollogne). Zij rusten vandaag te Heverlee.

Een van de grootste flops die de tekentafels van de Britse ontwerpers zou verlaten was de hierboven genoemde Avro Manchester. Deze tweemotorige bommenwerper vloog reeds in het begin van 1941 enkele missies, maar algauw werd duidelijk dat de Avro-fabrieken een machine gebouwd hadden die een schrijnend gebrek aan motorvermogen kende en met heel wat kinderziekten te kampen had. Het voornaamste squadron dat met Manchester vloog was het hierboven genoemde 207 Sqdn. De bommenwerper vloog slechts zestien maanden in de rangen van het Bomber Command. Intussen hadden de Avro-ingenieurs er nog eens twee motoren in de vleugels bijgebouwd en nog een heleboel modificaties aan uitgevoerd. Het resultaat was een bommenwerper die alle verwachtingen én de prestaties van alle andere types in Bomber Command ruimschoots overtrof. De nazaat van de kreupele Avro Manchester zou de geschiedenis ingaan als de bekendste bommenwerper : de Avro Lancaster.

Datum: 
13/10/1941
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Comblain-au-Pont
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: RAF-bommenwerpers boven België 1940-1942, De Krijger, Erembodegem, 1993