Blériot

Jan Olieslagers in Oran

ln de winter van 1909-1910, na de succesvolle meeting van Antwerpen/Wilrijk vertrok Jan Olieslagers naar Oran (Algerië). Hij sloeg de inwoners van deze stad met verbazing als hij gedurende 57 minuten boven hun hoofd cirkelde. Kort daarop slaagde hij erin gedurende 1 u 7 min. in de lucht te blijven evolueren, wat in die tijd zeker geen geringe prestatie was.

Locatie

Oran
Algerije
DZ

Het wereld-afstandsrecord van Jan Olieslagers

Op 7 juli 1911 sneuvelde er op Kiewit een record. Die eer was weggelegd voor de Lierenaar John Verrept (brevet N°38). Met zijn eendekker Morane bereikte hij een hoogte van 1030 meter. Verrept bleef 4 uur 19 minuten in de lucht en overbrugde een afstand van in totaal 335,55 kilometer, goed voor een nieuw Belgisch record afstandvliegen, dat tot dat moment op naam van Jan Olieslagers stond (219 km 500m)

Elie Hanouille

Elie Hanouille werd geboren te Suxy bij Virton. Op 16 september 1911 behaalde hij zijn vliegbrevet en nam vervolgens aan heel wat buitenlandse vliegmeetings deel. Naar verluidt was Hanouille de eerste Belg die er in slaagde een looping uit te voeren. Zo was hij in maart 1914 present op de meeting van San Sebastian waar hij publiek vermaakte met rugvliegen en spiraalvluchten. Toen hij een kwartiertje in de lucht hing, stortte hij van op 150 meter hoogte te pletter in de La Concha-baai.

Locatie

Paseo la Concha
San Sebastian
Spanje
ES

John Verrept

John Verrept kreeg op 14 april 1911 het Belgische vliegbrevet Nr 38 toegekend. Hij zou welgeteld één jaar kunnen genieten van de vliegkunst. We vinden enkele berichten over zijn carrière terug in Frankrijk, waar hij met een Blériot deelnam aan tal van vliegdemonstraties. Op 20 januari 1912 vestigde hij een record in het luchtruim van Senlis (Departement Oise). Hij nam twee passagiers aan boord van zijn eendekker en steeg ermee tot op 1075 meter hoogte. Dit exploot – het hoogterecord voor een toestel met drie personen – werd zelfs in de Amerikaanse kranten vermeld.

Locatie

Châteaufort
Frankrijk
FR