John Verrept

John Verrept kreeg op 14 april 1911 het Belgische vliegbrevet Nr 38 toegekend. Hij zou welgeteld één jaar kunnen genieten van de vliegkunst. We vinden enkele berichten over zijn carrière terug in Frankrijk, waar hij met een Blériot deelnam aan tal van vliegdemonstraties. Op 20 januari 1912 vestigde hij een record in het luchtruim van Senlis (Departement Oise). Hij nam twee passagiers aan boord van zijn eendekker en steeg ermee tot op 1075 meter hoogte. Dit exploot – het hoogterecord voor een toestel met drie personen – werd zelfs in de Amerikaanse kranten vermeld.

En dan, enkele maanden later, schreef hij een morbide primeur op zijn naam. De dag voor zijn fatale vlucht zou de 23-jarige vliegenier een hoog oplaaiende discussie gehad hebben met zijn verloofde. Verrept dreigde ermee zelfmoord te plegen.

En dat gebeurde ook die ochtend van 17 april 1912. De Lierenaar vertrok van op Châteaufort (bij Versailles) en klom tot een tweehonderd meter. Tot hun verbijstering zagen de toeschouwers hoe John plots zijn stuur los liet en de armen in de lucht stak, waarna zijn machine reddeloos naar de aarde stortte. De eerste zelfmoord in de geschiedenis van de luchtvaart was een feit.

Datum: 
17/04/1912
Toestel: 
Personalia: 
Verrept John
Locatie

Châteaufort
fr
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010