Albatros

Albatros bij Boezinge

De waarnemer van een BE2c van 4 Squadron, 2nd Lieutenant J.F. Lascelles, onderschepte boven Boezinge een Albatros van de FFA 40. Een kogel trof de Duitse piloot OfStv Wilhelm Wohlmacher in de hartstreek. Zijn waarnemer Joseph Seeboth slaagde er nog in de controle over het toestel over te nemen en een kraaklanding achter Franse linies te maken, vlakbij de boerderij Phlypo. Seeboth werd gevangen genomen.

Locatie

Boezinge
België
BE

Albatros bij Hill 60 - Jasta 8

20 Squadron raakte met zijn FE 2D's slaags met Jasta 8, dat opereerde vanop Rumbeke. Vizefeldwebel Peter Glassmacher werd neergehaald door Frank Babbage en stortte neer bij Hill 60, binnen de geallieerde linies. Deze Duitser uit Keulen had twee overwinningen op zijn actief, een Breguet bij Boezinge (24 januari 1917) en een Nieuport van 1 Squadron (A6622 van Captain J.M.E. Shepherd) ten zuiden van Bikschote (6 februari 1917). Het uitgebrande wrak van Glassmachers Albatros werd door de Britten onderzocht.

Locatie

Zwarteleenstraat
8902 Ieper
België
BE

Albatros bij Ieper

Kort na de middag landden de zwart-wit gestreepte Albatrossen van Jasta 6 terug te Bissegem.

Vizefeldwebel Fritz Bachmann was er niet meer bij. Enkele collega’s hadden Bachmann het laatst gezien rond 11.30  ergens ten oosten van Ieper. Hij bleef vermist en is bijgevolg ingeschreven als zijnde gesneuveld op 21 oktober 1917. Fritz Bachmann was amper één maand bij de Staffel geweest.

Locatie

Ieper
België
BE

Albatros bij Frezenberg - de dood van aas Dostler

De derde slag om Ieper raasde met volle geweld. Ook in de lucht was er veel activiteit. Op de middag doken vier Jasta 6 Albatrossen, Staffelführer Eduard Dostler op kop, neer op een afgezonderde Britse RE8 van 7 RFC Squadron die bezig was foto’s te maken. In die RE8 – A4381 richtte waarnemer Lieutenant N. Sharples zijn Lewis mitralleur op de eerste Albatros en ratelde er een lader door.

De tweedekker van Dostler vatte onmiddellijk vuur en keilde pijlrecht naar beneden.

Locatie

Frezenbergstraat
Zonnebeke
België
BE

Albatros bij Zonnebeke

Mooi weer, licht bewolkt. In de vooravond trokken de zebrastrepen op tegen terugkerende SE5’s van 56 RFC Squadron die een formatie Martynsides G102 Elephants van  27  RFC Squadron hadden geëscorteerd bij een bombardement op Moorslede. Boven het Polygoonbos dwongen vijftien Albatrossen de vijand tot het gevecht.

Locatie

Zonnebeke
België
BE

Albatros te Oudekapelle - eerste overwinning van Roland Garros

In de tweede helft van maart 1915 maakte de Morane Saulnier hoogdekker van Roland Garros het West-Vlaamse luchtruim onveilig. Ingedeeld bij de escadrille M.S. 23, die met de verdediging van de haven van Dunkerque was belast, patrouilleerde Garros urenlang rond op zoek naar een prooi. Kost wat kost wilde hij het effect demonstreren van het 8 mm Hotchkiss machinegeweer dat op de motorkap van zijn Morane Parasol was gemonteerd; dat de mitrailleur – dank zij de stalen deflectiewiggen op de schroefbladen – door de schroefcirkel heen kan schieten, was voor zijn tijd uniek.

Locatie

Oudekapelle
België
BE