Spitfire BR602 bij Brugge

Op 7 september vliegt de USAAF een raid naar Rotterdam, waar negenentwintig B-17's via Schiphol, Amsterdam, de Zuiderzee tot bij Rotterdam en terug over Haamstede geëscorteerd worden door o.m. de Spitfires van het 64 Sqdn. Om 9u05 stijgt Sgt Edgar Dickerson op aan boord van zijn Spit IX BR602 om de Amerikaanse formatie langs boven te beschermen. Om 11u45 wordt hij drie kilometer ten zuiden van Brugge neergehaald. Dickerson tracht te springen, maar zijn valscherm opent zich niet en hij stort te pletter op zo'n vierhonderd meter ten westen van de weg Brugge-Torhout, aan de huidige Titecastraat. De Spitfire crashte aan het Tillebembos.

Edgar Dickerson werd begraven op Brugge General Cemetery (Brugs-Kerkhofstraat, Assebroek). Hij was afkomstig van St. Asaph in Wales en werd 19 jaar.

Op 31 augustus 2013 werd het wrak van Spitfire BR602 pgegraven door de Groep Huyghe-Decuypere en Raakvlak Brugge. De berging kreeg de steun van de Provincie West-Vlaanderen, het Agentschap voor Natuur en Bos en het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Op initiatief van de Provincie West-Vlaanderen, de Groep Huyghe-Decuypere en Raakvlak Brugge vond op 22-23 augustus 2015 een herdenkingsweekend plaats, met onthulling van een gedenkbord aan het Streekhuis Kasteel Tillegem.

Datum: 
07/09/1942
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Wittemolenstraat
Brugge
be
Type Locatie: 
Incident
Patrimonium
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jan-Louis: Luchtgevechten boven België 1941-1942, De Krijger, 1994
Franks Norman: Royal Air Force Fighter Command losses of the Second World War, Volume 2
informatie via Dirk Decuypere