Hampden AD797 bij Linde

In de nacht van 2/3 juni worden de RAF-bommenwerpers ingezet om Düsseldorf aan te vallen. De Hampden AD797 van het 50 Sqdn stort bij de Limburgse gemeente Linde neer. De piloot P/O Philip Hodgson - een vierentwintigjarige jurist uit Northwich, werd die nacht bijgestaan door de negentienjarige P/O Peter Brown.

Zijn zuster schreef : "Peter werd geboren in het toenmalige Ceylon (Sri Lanka) als de zoon van een belangrijk ambtenaar. Hij verliet op 18-jarige leeftijd het Bradfield College en vervoegde onmiddellijk de RAF. Na de missie verkregen m'n ouders het tradionele telegram waarin stond dat hun zoon 'missing' was. Later werden de schaarse gegevens aangevuld met een brief waarin stond dat de raid waarbij hij het leven verloor een 'zelfmoordmissie' was, waarvoor vrijwilligers gevraagd werden. Gehuwde mannen mochten niet deelnemen. Het toestel zou in vlammen neergehaald zijn door luchtafweer, en de verbrande lichamen werden geïdentificeerd door de identificatieplaatjes. Later kregen we Peters persoonlijke bezittingen terug die hij in zijn kastje op de basis achtergelaten had : een horloge, een armband en zijn papieren."

Vandaag rusten de twee piloten op Leopoldsburg, samen met F/S John Donnely en de Canadees Sgt George Cheetham, een jongeman die zijn job in een kledingszaak geruild had voor de krappe behuizing van een radiotelegrafist. Beiden waren 22 jaar.

Datum: 
02/06/1941
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Linde
Peer
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: RAF-bommenwerpers boven België 1940-1942, De Krijger, Erembodegem, 1993
Correspondentie met Marion Walker en June Butler, 1991
Operations Record Book 50 Squadron, The National Archives, Kew