Handley Page Hampden

Hampden P2121 bij Burcht

In de nacht van 17 september 1940 verlieten om 23 u. vijf Hampdens van 44 Squadron hun basis Waddington om de dokken van de Antwerpse haven te bombarderen. Vier keerden van een succesvolle missie terug, een vijfde bleef vermist. Het was de bemanning van de 26-jarige piloot Sgt Thomas V. Henderson, die samen met P/O Richard G. Goode (24 j.), Sgt Henry J. Angus (20 j., radiotelegrafist) en Sgt James Sugden (21 j., boordschutter) op de Linkeroever haar einde vond - hoogstwaarschijnlijk bij Burcht. Zij rusten vandaag in een collectief graf op het Schoonselhof.

Locatie

Burcht
België
BE

Hampden boven Antwerpen - Victoria Cross voor John Hannah

De Schotse John Hannah was slechts 18 jaar oud toen hij als boordschutter/radiotelegrafist boven Antwerpen hing, aan boord van zijn Hampden P1355 om de haven te bombarderen. Een flakgranaat ontplofte in de buurt en zette het toestel in lichterlaaie. Twee van de vier bemanningsleden besloten het vege lijf te redden en sprongen, maar Hannah begon het vuur te doven. Hij spoot twee brandblussers leeg, bekampte met zijn handen de vlammen,  allemaal in de hoop dat de bomlading niet zou ontploffen.

Locatie

Antwerpen
België
BE

Hampden L4097 te Bredene

Even na middernacht stortte een Hampden van 50 Squadron neer op de Spuikomdijk. Twee bemanningsleden, de piloot Flight Lieutenant Robert James Reed, 26 jaar en de bommenrichter Pilot Officer  Peter William Roylance, verloren er het leven. Ze werden tijdelijk aan de Spuikom begraven, maar op 10 januari 1941 werden ze overgebracht naar de begraafplaats op de Stuiverstraat.

De boordschutter Sgt W.A. Johnson,   en de radiotelegrafist Sgt R. Halls zijn tot vandaag vermist. Mogelijks sprongen ze boven zee met hun valscherm, en verdronken ze.

Locatie

Schietbaanstraat
Bredene
België
BE

Hampden bij Boussu lez Walcourt

De piloot van de Hampden AE197 van het 408 Squadron, F/Lt Ralph Van den Bok D.F.C. vloog die nacht zijn 28ste missie. Hij schreef later : "Omstreeks 20u. steeg ik op vanop Balderton in een Hampden om Saarbrucken te bombarderen. We werden omstreeks 22u.30 door een Ju 88 neergehaald." Flight Lieutenant Van den Bok had het enigszins bij het verkeerde eind. De nachtjager die hem neerhaalde was geen Ju 88, doch de Messerschmitt Bf 110, die bestuurd werd door de bevelvoerder van de I./NJG 4, Hauptmann Wilhelm Herget.

Locatie

Boussu lez Walcourt
België
BE

Hampden bij Leffinge

Bij de kustgemeente Leffinge kwam de Hampden P1185 van de 14 OTU neer. Drie bemanningsleden vonden er de dood : twee Canadezen - de waarnemer, P/O David G. McLean en de radiotelegrafist/boordschutter, F/Sgt George T. Bloomer -, alsook een negentienjarige Australiër, Sgt Sydney Shailer. De derde Canadees aan boord, de piloot Sgt N.E. McGowan, werd krijgsgevangen genomen.

Locatie

Leffinge
België
BE

Hampden AE244 bij Zeverdonk

De nachtjagers van Sint-Truiden waren die nacht boven Noord-België present. Om 3u.35 haalde Fw Fritz Schellwat samen met zijn 'Bordfunker' Willman boven het Turnhoutse de Hampden 'EQ-P' (AE244) van het 408 RCAF Squadron naar omlaag. Slechts de piloot van het vliegtuig, Sgt Orval Milford Nelson overleefde het gebeuren - hij werd krijgsgevangen genomen. Twee kilometer ten zuidoosten van het dorpje Zeverdonk kwam zijn toestel, samen met drie bemanningsleden, aan hun eind.

Locatie

Zeverdonk
België
BE

Hampden bij Roly

Even na middernacht, op 6 april vertrokken om 0u15 de Hampdens van het 49 Sqdn richting Keulen. De boordschutter van de AT156 'EA-C', Sgt S. Ainger, herinnerde zich :"Om 1u30 werden we door een nachtjager neergehaald. Onze Hampden sloeg zo'n drie kilometer van het dorpje Roly bij Philippeville te pletter. De rest van mijn bemanning bestond uit P/O D. Kay DFC (waarschijnlijk gevangen genomen bij Roly), Sgt R. Brown (navigator - volgens een Duits rapport gedood), Sgt J.

Locatie

Roly
België
BE

Hampden AE380 voor Oostende

Op 16 december, om 17u50, stijgen twee Hampdens van het 50 Sqdn op van Skellingthorpe voor een raid op schepen te Oostende. Een eerste machine keert vroegtijdig terug doordat er problemen waren in de stuurboordmotor. De tweede Hampden werd  gevangen in de schijnwerpers en door de lichte Flak van de Stabsbatterie M.A.A. 204 beschoten.

Locatie

Oostende
België
BE

Halifax L9600 voor Bredene

Bij de missie naar Keulen in de nacht van 11/12 december wordt de Halifax L9600 'TL-U' van het 35 Sqdn door de Flakbatterijen voor de kust, omstreeks 19u15 neergehaald. Het vliegtuig stortte brandend in zee rechtover de vuurtoren te Oostende-Bredene.

Locatie

Bredene
België
BE

Hampden bij Oteppe

De Hampden AD791 van het 144 Sqdn stort bij Oteppe-Marneffe neer. De piloot, Sgt Frank Calcutt werd na de oorlog samen met F/Sgt Arthur Lawrence (RCAF, 33 j.) en de radiotelegrafisten Sgt Richard Hirons (20 j.) en Sgt Geoffrey Barnes in een collectief graf te Heverlee gelegd.

Locatie

Oteppe
België
BE

Pagina's