Halifax voor Knokke

Düsseldorf was het doelwit van 479 toestellen in de nacht van 10/11 september 1942.  De aanval zelf zou een groot succes worden, doch de Britse verliezen waren aanzienlijk ; niet minder dan 33 bommenwerpers - 7,1 % van de strijdmacht - keerden nooit meer naar Groot-Brittannië terug.

De Duitsers zagen die nacht drie toestellen hun einde vinden in de Noordzee; om 0u.41 stortte er één op zo'n 5 kilometer voor Knokke neer, een minuut later viel er een geallieerde bommenwerper voor Oostende en om 1u.09 ontplofte een toestel voor Nieuwpoort.

De machine die bij Knokke verloren ging was mogelijks de Halifax II 'NP-K' (W7745) van het 158 Squadron die die nacht om 22u.16 vanop Eastmoor vertrokken was. De hele bemanning kwam om het leven, hun graven vinden we op verscheidene begraafplaatsen in België en Nederland. De piloot, Squadron Leader Robinson DFC, 23 jaar, en zijn radiotelegrafist, de 22-jarige F/Sgt Gordon L. Ellsworth rusten nu te Oostende. P/O Arthur H. Hanson DFC, de boordschutter, ligt te Middelkerke. Hanson kreeg het Distinguished Flying Cross opgespeld na zijn uitermate moedige inzet als boordschutter tijdens de raid naar Warnemünde in de nacht van 8/9 mei 1942.

Op de oorlogsbegraafplaats van Adegem ligt de navigator, P/O William A. Thomas begraven. Sgt J. Sutton ligt in Nederland, terwijl van Sgt G.A. Smith, Sgt J.G.E. Davis en Sgt P. Silverman geen spoor teruggevonden werd. P/O Hanson won his award for outstanding gunnery during operations to Warnemünde in May 1942.

Datum: 
11/09/1942
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Knokke
be
Type Locatie: 
Incident