Halifax te Cour-sur-Heure

Het 419 « Moose » Squadron, zou tijdens de raid op Frankfurt  twee Halifaxes verliezen. Zestien machines vertrokken van Middleton-St-George. De «VR-D» (JD463) van Sergeant Fare verliet om 17.37 uur voor de laatste maal de Britse bodem. Op de terugweg, om 22.36 uur, werd de Halifax op een hoogte van 5200 meter onderschept door de Bf 110 van Leutnant Josef Nabrich, een piloot van de I./NJG 1, die Venlo als thuisbasis had. Het toestel werd dodelijk getroffen en slechts één vliegenier kon springen : de Canadese bommenrichter Sergeant Wilfried Renner. De zes overige bemanningsleden bleven opgesloten in de romp en stierven bij de boerderij Florenchamps te Cour-sur-Heure, om half één lokale tijd.

Renner, die behouden bij Thy-le-Château op de begane grond kwam, rapporteerde later : « Ik verborg mijn valscherm en reddingsvest en trachtte wat te slapen. De volgende ochtend ging ik op pad, maar vrijwel onmiddellijk ontmoette ik een priester en een dokter  - ze waren al een tijd naar me op zoek. Drie weken lang verbleef ik bij die priester ».

Wilfried Renner krabbelde er een boodschap waarop hij zijn mede-bemanningsleden de raad gaf de verzetslieden te volgen : « Aan mij vrienden. Ik ben veilig. Doe wat deze kerel vraagt en een Belgische officier zal jou bij mij brengen. Dit is geen grap, dus wees maar niet bang – je vriend, Charlie ». Maar het zou echter voor elk van «Charlie «Renners makkers te laat zijn : Sgt Arthur Fare, de 28-jarige piloot ; Sgt George Chapman, navigator (23 jaar) ; Sgt William Boyce, radiotelegrafist (22 jaar) ; Sgt George Beach, rugkoepelschutter (23 jaar) ; Sgt Cyril Winterbottom, boordmeccano (20 jaar) en F/Sgt Robert Paddison, de Canadese staartschutter (25 jaar), werden te Gosselies begraven.

Renner vertelde later nog : « De organisatie bracht me naar een huis in Laneffe, en vandaar werd ik naar Fairoul doorgesluisd, en daar verbleef ik acht maanden. Op 30 juli 1944 waren de terugtrekkende Duitsers in de omgeving, en werd ik verplicht het huis te verlaten en me te verschuilen in de omliggende bossen, waar de Amerikanen me op 3 september bevrijdden. »

Wilfried Renner mocht op 17 september 1944 de hoofdstad verlaten, na haast een jaar in België ondergedoken te leven.

Datum: 
05/10/1943
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Chemin de Florenchamps
Ham-sur-Heure
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis; Naar de vallei van de Dood, De Krijger, Erpe, 1998
“Evaded capture in Belgium, statement by R.161153 F/Sgt. RENNER”, The National Archives, Kew