Halifax bij Wancenne

Het doelwit tijdens de nacht van 10/11 augustus 1943 was Neurenberg, beschouwd als de hoofdstad van het Nationaal-Socialisme. Bomber Command zette hiervoor 653 toestellen in. Zestien bommenwerpers zouden niet terugkeren, een verliespercentage van 2,5. De stad werd zwaar getroffen en enkele historische gebouwen raakten ernstig beschadigd. Meer dan 550 burgers kwamen om.

Vier van de zestien Britse verliezen kenden hun einde op Belgische bodem. De vliegeniers van de I./NJG 4 openden de score. Omstreeks 00.15u. behaalde Oblt Söthe zijn tweede overwinning op de Halifax HR938 ‘NP-L’ van 158 Sqn, welke neerstortte te Wancenne. Dit verlies kwam zwaar aan bij het squadron. Vier vliegeniers sneuvelden : de navigator P/O Fred Worsnop (22 jaar); de bommenrichter F/Lt James Reid (27 jaar) was de Bombing Leader van het squadron; de radiotelegrafist F/O Wilfred Bailey en de staartschutter, Sgt William Green (22 jaar). Zij werden te Florennes begraven.

De piloot van de ‘NP-L’, Wing Commander Thomas Hope DFC, werd zwaar gewond gevonden en meteen naar een Brussels hospitaal gebracht. De zus van één van de gesneuvelde bemanningsleden schreef ons in 1992 dat "het vliegtuig opgegeven werd door de piloot, een Wing Commander, omdat hij dacht dat de rest van de bemanning het vliegtuig verlaten had…"

Wing Commander Hope  was sinds 10 maart bevelvoerder van het 158 Squadron en was aan het einde van zijn tour. De meccano, P/O G. McRae, nam de benen doch werd kort daarop gevangen genomen. De rugkoepelschutter tenslotte, P/O I. Hirshbein, raakte eveneens in krijgsgevangenschap.

Dit squadron had 21 bommenwerpers ingezet. Twee bommenwerpers gingen boven vijandelijk gebied verloren, een derde maakte een kraaklanding bij Selsey Bill. Tijdens de evacuatie kwamen vijf bemanningsleden in zee terecht, waar ze verdronken.

Datum: 
11/08/1943
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Wancenne
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis, RAF-bommenwerpers boven België, 1942, De Krijger, Erpe, 1996