Focke-Wulf voor Knokke

Tijdens de voormiddag van 18 september vallen drie Blenheims van het 88 Sqdn, geëscorteerd door Hurricanes van het 242 en 41 Sqdn, samen met negen Spitfires van het 91 Sqdn een 5000 tonner aan die voor Blankenberge geëscorteerd wordt door maar liefst tien Flakschepen.

Intussen komen de Britse jagers naar het strijdtoneel gestormd. De jachtpiloten merken een roeibootje met zes inzittenden op. Voor de Blenheims is het reeds te laat, maar de Focke-Wulfs wordt het vuur aan de schenen gelegd.

De Franse jachtpiloot F/O François de Labouchère, alsook P/O John Slade, halen toch nog elk een "Messerschmitt" neer.

De bevelvoerder van 2 Group stuurt zijn felicitaties naar de deelnemers wegens de voortreffelijke acties. 

Het slachtoffer van de Labouchère of Slade was Hptm Walther Adolphs Focke-Wulf (Wn.0028), de Kommandeur van de II./JG 26. Nadat zijn strijdmakkers op Moorsele geland waren, steeg de ongerustheid op de Westvlaamse basis.

Die namiddag vertrokken enkele van zijn piloten vanop Moorsele naar de kust om hun vermiste Gruppekommandeur op te sporen.

Adolph spoelde pas op 12 oktober bij Knokke aan, zijn lichaam werd aangetroffen met een nog ongebruikte parachute en een niet opgeblazen reddingsvest. Drie dagen later werd hij te Menen begraven. Adolph had reeds een erg actieve carrière achter zich. Hij werd op 11 juni 1913 in het Roemeense Fontanelle geboren. Reeds tijdens de Spaanse Burgeroorlog vloog hij in het Kondorlegion. Adolph was één van de piloten die tijdens de meidagen van 1940 drie Blenheims neerschoot in de buurt van het Albertkanaal. Vervolgens vloog hij doorheen de Slag om Engeland. Bij zijn dood was hij reeds gedecoreerd met het Ridderkruis en had hij 28 overwinningen op zijn naam staan. De Moorseelse Gruppekommandeur rust nu te Lommel.

Datum: 
18/09/1941
Serienr. / Rompcode: 
Personalia: 
Adolph Walter
Locatie

Knokke
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: Luchtslag boven het Kanaal, De Krijger, Erpe, 1994