Focke-Wulf FW 190 A

Focke-Wulf 190 bij Zonnebeke

Op 19 juli vindt boven het Westvlaamse Zonnebeke een luchtduel plaats. Adolf Claus herinnert zich : "Het was kort na de middag, ik lag wat uit te rusten in de schaduw achter de haag vlak naast mijn huis. Opeens werd het luchtruim verstoord door een hels motorengeronk van dooreen kruisende jachtvliegtuigen, en het ontaarde in een hevig luchtgevecht. Het geknetter van de boordwapens bracht de streek in opschudding. Mijn broer Georges, die een vijftigtal meter verder woonde op de hoek van de Frezenbergstraat, was eveneens naar buiten gelopen om het luchtgevecht gade te slaan.

Locatie

Frezenbergstraat
Zonnebeke
België
BE

Focke-Wulf 190 te Sint-Denijs-Westrem

De lucht dreunde massaal op 5 april 1943. Sinds een half jaar vloog de Amerikaanse 8ste Luchtmacht aan de zijde van de Britten. Die dag vlogen ze hun “Mission N° 50". Hoewel de Verenigde Staten op korte tijd een enorme strijdmacht op Brits grondgebied gelegerd had, waagden ze die eerste maanden nog niet steeds erg diep in Duitsland. De Luftwaffe was nog heer en meester boven het Reich en zelf hadden de Amerikaanse jachttoestellen onvoldoende reikwijdte om de zware B-17 “Flying Fortresses” en B-24 “Liberators” te escorteren.

Locatie

Derbystraat
Sint-Denijs-Westrem
België
BE

Focke-Wulf 190's bij Erpent

Bij een overbrengingsvlucht op 17 december komen om 16u20 bij Erpent (Namen) drie FW 190 van het Luftzeugamt Liegnitz neer. De machines waren bestemd voor het JG 26 te Parijs. Ze kwamen van Bremen via Eindhoven. Door het slechte weer raakten de piloten de weg kwijt. De Wn.085 van Lt Pupp is voor 10 % beschadigd. De Feldwebels Knocke en Streifinger zijn aan boord van hun Wn.095 en 0.96 gewond - hun machines waren voor 30 % beschadigd.

Locatie

Erpent
België
BE

Focke-Wulf voor Knokke

Tijdens de voormiddag van 18 september vallen drie Blenheims van het 88 Sqdn, geëscorteerd door Hurricanes van het 242 en 41 Sqdn, samen met negen Spitfires van het 91 Sqdn een 5000 tonner aan die voor Blankenberge geëscorteerd wordt door maar liefst tien Flakschepen.

Intussen komen de Britse jagers naar het strijdtoneel gestormd. De jachtpiloten merken een roeibootje met zes inzittenden op. Voor de Blenheims is het reeds te laat, maar de Focke-Wulfs wordt het vuur aan de schenen gelegd.

Locatie

Knokke
België
BE

Focke-Wulf bij Moorsele

Op donderdag 21 augustus vliegen de Spitfires van het 403 'Wolf' Squadron een sweep langsheen het Kanaal. De I. en II.Gruppe worden erop afgestuurd, en de Schlageterpiloten behalen verscheidene overwinningen. Vooral de Moorseelse Gruppe is die dag succesvol. Lt Horst Sternberg (5.Staffel) opent die dag de score door om 10u30 een Spit bij Wormhout naar omlaag te halen. Bij de tweede inzet van zijn Gruppe halen drie piloten van het 4.Staffel een overwinning (Oblt Mätzke 14u55 - Hazebrouck ; Obfw Roth 14u58 - Capelle ; Oblt Kurt Ebersberger 15u. - Merville).

Locatie

Moorsele
België
BE