Bf 110 bij Morialmé

Nabij Morialmé ging een Messerschmitt verloren, de Bf 110 G-4 (WNr.6272) van de I./NJG 4. De piloot was Hptm Alfred Haesler, Staffelkapitän van de 1./NJG 4. De boordschutter was Uffz Anton Werczinski en de radiotelegrafist heette Uffz Heinz.

Ook hun inzet die nacht werd verstoord door het gebruik van Window.  Alfred Haesler herinnerde zich in 1985 :

"Alles verliep in de grootste verwarring, alle radarapparatuur zoals de Würzburg en de Freya werden gestoord. Driemaal kreeg ik het bevel om naar hoogtes van 9000 meter te gaan, waar dan telkenmale niets te zien was. Bij de derde maal begon de rechtermotor te branden. Het vuur bleek niet meer te doven en we moesten uitstappen.

Mijn beide kameraden en ik zijn kort na elkaar met het valscherm gesprongen. Hierbij sloeg ik tegen het staartgedeelte, waarbij ik mijn rechterbeen brak. Een week later moest het geamputeerd worden. Ik werd naar het Brusselse Amerikaans Hospitaal gevoerd en voor een herstelperiode naar Duitsland gestuurd. Daarna heb ik geen missies meer gevlogen. Ik werd enkel voor koeriersdiensten ingezet met Ju 52, Fieseler Storch enz."

Hiermee verloor de NJG 4 één van haar veteranen. Alfred Haesler vloog reeds in de schoot van  ZG 76 boven Polen en werd vervolgens lid van NJG 1. Hij had reeds vijf overwinningen (één overdag) behaald. Zijn plaats werd ingenomen door de Adjudant van de I.Gruppe, Ludwig Meister.

 

Datum: 
10/08/1943
Serienr. / Rompcode: 
Locatie

Morialmé
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis; Naar de vallei van de Dood, De Krijger, Erpe, 1998