Luchtvaartschool Evere

Fairey Fox O-53 te Nossegem - Léopold Mouzon

Busreizigers op de lijn Brussel-Leuven keken met belangstelling naar de oefeningen die een vliegtuig tussen Zaventem en Nossegem uitvoerde. Plotseling dook het vliegtuig naar omlaag, en op slechts enkele honderden meter hoogte stapte de piloot uit. Na een korte, snelle daling brak adjudant Léopold Mouzon zijn been. Zijn Fox sloeg verderop in een veld overkop.

Nadien verklaarde de piloot dat hij zijn machine in een tolvlucht zette, maar daarna het bewustzijn verloor. Op lage hoogte kwam hij weer bij, maar gezien de lage hoogte restte hem niets anders dan te springen.

Locatie

Nossegem
België
BE

RSV 22/180 te Evere

Op 16 september 1932 vond ter hoogte van de Haachtsesteenweg 974 een ongeval plaats met een RSV 22/180. We citeren een krantenknipsel (bron onbekend, mogelijks De Standaard):

"Vrijdagvoormiddag te halftien deed de sergeant vlieger Morel, verbonden aan de Vliegschool te Evere, een oefenvlucht boven het vliegplein. Op een hoogte van zoowat duizend meter, zagen toeschouwers plots stukken van het toestel naar beneden vallen, waaruit zij dadelijk besloten dat de machine onklaar was geraakt.

Locatie

Haachtsesteenweg 974
Evere
België
BE

Fairey Firefly Y-61 te Sint-Stevens-Woluwe - Philippe Jomouton

Kapitein-vlieger Philippe Jomouton (°15 augustus 1909 - Jambes) van de Luchtvaartschool in Evere maakte aanstalten om zijn Fairey Firefly Y-61 aan de grond te zetten op het vliegveld. Door een verkeerd manoeuvre dook de 'Fly' naar beneden, raakte een huis aan de Leuvense Steenweg en spatte haast uiteen in een nabijgelegen weide, op het grondgebied van Sint-Stevens-Woluwe. De zwaargekwetste piloot stierf tijdens het transport naar het militair hospitaal.

Locatie

Leuvensesteenweg
1140 Sint-Stevens-Woluwe
België
BE