Jagdgeschwader 1 - 3.Staffel

Fw 190 Wnr 175044 bij De Pinte

Flight Lieutenant Czeslaw Mroczyk van 317 Squadron haalde boven De Pinte een Focke-Wulf neer, maar het is best mogelijk dat die ook op het conto van Jerzy Glowczewski mag staan: “ Ik hing langs stuurboord van onze leider Igo Olszewski, boven aan de formatie. Dan plotseling, schoot de groene rug van een Focke-Wulf zowat zeshonderd meter onder me, langsheen de as van mijn rechtervleugel. Ik was opgewonden, en keerde mijn Spit te bruusk, zodat die wild heen en weer schudde. Ik duwde op mijn stuur en schoof de gashendel naar voor op volle kracht.

Locatie

Polderdreef
De Pinte
België
BE

FW 190 bij Sint-Truiden

Feldwebel Bodo Nette raakte gewond en moest zijn machine verlaten; zijn "Gelbe 14" stortte te pletter in de regio Sint-Truiden.

Locatie

Sint-Truiden
België
BE

Focke Wulf 190 WNr.3237 te Kalken

Op 14 mei werd de haven van Antwerpen door de Amerikanen geviseerd. De bommenwerpers werden hiervoor geëscorteerd door twee Fighter Groups, de 4de en de 78ste. Vooral de 78 FG, die die dag onder leiding van Colonel Armand Peterson vloog, was succesvol. Zij wisten drie Focke Wulfs neer te halen. De bommenwerpers werden immers bestookt door de jagers van het Jagdgeschwader 26 en van Jagdgeschwader 1, dat in Nederland gestationeerd stond. De Amerikaanse Thunderbolts bemerkten boven Sint-Niklaas, op 24 000 voet, een twintigtal Focke Wulfs met felrode neuzen.

Locatie

Bontinckstraat
Kalken
België
BE