II/2

Fairey Firefly te Aarschot

Sergeant Pierre Pacco stelde vast dat zijn Fly onvoldoende brandstof kreeg en zette bij Aarschot een noodlanding in. Hierbij sloeg het toestel overkop, de piloot bleef ongedeerd.

Locatie

Aarschot
België
BE

Crash te Court-Saint-Etienne

Het was waarschijnlijk een Firefly die bij de begraafplaats van Court-Saint-Etienne crashte. Vleugels en schroef waren gebroken, maar de piloot bleef ongedeerd.

Locatie

rue Defalque
Court-Saint-Etienne
België
BE

Avia BH 21 T-32 te Oostende - André Moulin

RSV 32/90 R-02 te Nijvel - Martin Charlier

Na een nachtvlucht kwam de RSV hard aan de grond te Nijvel. Het landingsgestel brak en het toestel kwam in een neusstand. De piloot, luitenant Martin Charlier, raakte gewond aan zijn rechteroog. De R-2 zou hersteld worden.

Locatie

Nijvel
België
BE

Avia BH 21 T-36 te Bierset

Tijdens de vliegmeeting van Bierset crashte André Moulin met zijn Avia bij het opstijgen. De piloot overleefde het ongeval. Het toestel was afgeschreven.

Locatie

Bierset
België
BE

Nieuport Delage ND 29 N-52 te Nijvel

Boven het vliegveld van Nijvel oefenden drie piloten van één van de jachtsmaldelen van II/2. Het was ongeveer 10u.30 toen de Nieuport-Delage NiD29C-1 N-89 van sergeant-vlieger Jean Lahaise tegen de Nieuport-Delage NiD29C-1 N-52 (?) botste waarin sergeant-1ste sergeant-vlieger Mathieu Lochs (°21 februari 1903 - Balen-Neet) had plaats genomen. De beide onbestuurbaar geworden toestellen vielen vanop een hoogte van 400 à 500 meter naar beneden en kwamen op het Nijvelse vliegveld terecht. Lochs was op slag dood. Hij ligt begraven op het kerkhof van Mol-Wezel.

Locatie

Nijvel
België
BE

Fairey Firefly Y-12 te Schulen - André 'Quick' Kreit

Op woensdag 15 februari 1933, gedurende een schijngevecht, kwamen de adjudant-vlieger André 'Quick' Kreit (°6 juli 1904 - Welkenraedt) en de Firefly van adjudant-vlieger Robert Verlinden met elkaar in aanraking. Door de schok waren de beide toestellen erg beschadigd en onbestuurbaar geworden. Verlinden kon gebruik maken van zijn 'Irving' en bereikte veilig de vaste grond, maar Kreit viel met zijn toestel te pletter in Schulen, nabij Donk-Halen, en schoot er het leven bij in. Hij rust sindsdien op het kerkhof van Schaffen.

Locatie

3540 Schulen
België
BE

Fairey Firefly Y-24 te Tourinnes-Saint-Lambert - Corneille 'Omer' Vander Linden

Tijdens een schijngevecht tussen de smaldelen van Nijvel en Schaffen dat zich boven de streek gelegen tussen Wavre en Perwez afspeelde, kwam kapitein Corneille 'Omer' Vander Linden (°27 mei 1893 - Oudenaken) om het leven. Omstreeks 11u. dook hij met zijn Fairey Firefly Y-24 naar de Y-46 van sergeant-vlieger Oscar 'Biscuit' Borizewitz en kwam er mee in botsing. Borizewitz, die deel uitmaakte van een smaldeel uit Schaffen kon zich, alhoewel hij zeer zwaar gekwetst was, met zijn valscherm redden.

Locatie

1457 Tourinnes-Saint-Lambert
België
BE

Nieuport Delage ND 29 te Duffel - Valère Deleu

Tijdens een trainingsvlucht verliet sergeant-vlieger Valère Deleu (°27 september 1903 - Kortemark), de omgeving van zijn vliegveld Nijvel en ging op geringe hoogte boven Duffel vliegen. Hij draaide enkele keren kort rond de kerktoren waarbij zijn Nieuport-Delage NiD29C-1 (N-53 of N-70) zodanig helde dat hij in een fatale 'stall' geraakte en in een weide neerkwam. Deleu rust op het kerkhof van Duffel.

 

Locatie

2570 Duffel
België
BE