Fairey Firefly Y-12 te Schulen - André 'Quick' Kreit

Op woensdag 15 februari 1933, gedurende een schijngevecht, kwamen de adjudant-vlieger André 'Quick' Kreit (°6 juli 1904 - Welkenraedt) en de Firefly van adjudant-vlieger Robert Verlinden met elkaar in aanraking. Door de schok waren de beide toestellen erg beschadigd en onbestuurbaar geworden. Verlinden kon gebruik maken van zijn 'Irving' en bereikte veilig de vaste grond, maar Kreit viel met zijn toestel te pletter in Schulen, nabij Donk-Halen, en schoot er het leven bij in. Hij rust sindsdien op het kerkhof van Schaffen.

In het Brusselse Legermuseum pronkt de Kreit-Lambrickx KL2 (OO-ANP). Het oorspronkelijke vliegtuigje, de KL-1 werd gebouwd door werktuigkundige Lambrickx. Kreit maakte er op 12 oktober 1932 een eerste vlucht mee. De Technische dienst van de luchtvaart had enige opmerkingen en de omgebouwde versie werd KL-2 gedoopt. In september 1937 schonk de weduwe van André Kreit het vliegtuigje aan het Koninklijk Legermuseum.

 

Datum: 
15/02/1933
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Kreit André
Verlinden Omer
Locatie

3540 Schulen
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010