83 Squadron

Hampden boven Antwerpen - Victoria Cross voor John Hannah

De Schotse John Hannah was slechts 18 jaar oud toen hij als boordschutter/radiotelegrafist boven Antwerpen hing, aan boord van zijn Hampden P1355 om de haven te bombarderen. Een flakgranaat ontplofte in de buurt en zette het toestel in lichterlaaie. Twee van de vier bemanningsleden besloten het vege lijf te redden en sprongen, maar Hannah begon het vuur te doven. Hij spoot twee brandblussers leeg, bekampte met zijn handen de vlammen,  allemaal in de hoop dat de bomlading niet zou ontploffen.

Locatie

Antwerpen
België
BE

Lancaster ND389 te Merksplas

Op de basis Coningsby maakte de bemanning van F/O Victor McConnell zich klaar voor de aanval.  De mannen waren nauwelijks bekomen van de emoties die zij de vorige nacht moesten doorstaan, wanneer op zo'n 16.000 voet boven Rijsel hun Lancaster ND333 geramd werd door een ander toestel. Met een gapend gat in de stuurboordvleugel waren zij huiswaarts gekeerd, waar McConnell tot grote opluchting van zijn bemanning, weer aan de grond zette. De volgende nacht werd deze crew met 340 andere bemanningen uitgezonden om het spoorwegknooppunt nabij Aken te bombarderen.

Locatie

Boensberg
Merksplas
België
BE

Lancaster bij Sautour

Na haar verblijf bij Berlijn, en cursus met de SN-2, stond de I./NJG 4 terug op Florennes. Op de terugweg onderschepte Hauptmann Herget niet ver van zijn basis de Lancaster JB724 « OL-V » van het 83 « Pathfinder » Squadron, die om 3.45 uur neerkwam te Sautour, nabij de plek waar in de nacht op 27/28 april 1942 een Wellington neerkwam. Hier kon geen van de zeven bemanningsleden ontsnappen ; F/Lt Selwyn Alcock vond samen met Sgt Stanley Bullamore, F/L Eric Sargent DFC, F/Lt Leslie Davis, F/O Robert Adamson, W/O Victor Osterloh en F/Lt William Hewson de dood en werd begraven te Juzaine.

Locatie

Sautour
België
BE

Lancaster bij Morkhoven

Die avond steeg Flight Lieutenant Oliver Matheson DFC op vanop Wyton als Pathfinder van het 83 Squadron. Hij werd bij zijn belangrijke taak bijgestaan door twee navigators : F/O J.W. Dicker en F/Lt Duncan. In totaal hadden acht mensen aan boord van de Lancaster 'OL-G' (R5610) plaats genomen.

Locatie

Morkhoven
België
BE

Manchester bij Lichtaart

In de nacht van 25/26 maart stortte een toestel dat tot de strijdmacht die Essen tot doel had behoorde, neer te Lichtaart. Het betrof hier de Manchester L7465 'OL-H' van het 83 Sqdn van de basis Scampton. De hele bemanning kwam om het leven en rust nu te Heverlee. Het waren P/O Christopher Danielsen (20 j.), zijn co-piloot F/Sgt Albert Woodcock (21 j.), de waarnemer Sgt Paul Markides (21 j.), radiotelegrafisten Sgt Thomas Miller en Sgt Colin Smith (21 j.), en de boordschutters Sgt Alan Jaye (19 j.) en de Australische F/O Donald McConachie (29 j.).

Locatie

Lichtaart
België
BE

Hampden bij Munsterbilzen

Om 23.47 u. scoorde Oblt Winter van de 1.Staffel NJG 1 , hoogstwaarschijnlijk sloegen zijn brandgranaten in de buik van de Hampden AD859 van het 83 Sqdn. Geen van de vier bemanningsleden van de 'OL-O' wist te ontsnappen. Hun toestel ontplofte bij Munsterbilzen. De vliegeniers stierven de vuurdood en worden aldaar begraven. De piloot, Sgt Frank Dacey (21 j.) rust vandaag met zijn overige sergeanten, John Bensley (co-piloot, 28 j.) en de twee radiotelegrafisten/boordschutters, John Clark (20 j.) en Harry Tonks in een collectief graf te Heverlee.

Locatie

Munsterbilzen
België
BE

Hampden bij Houthulst

In de nacht van 20/21 april organiseert Bomber Command een raid naar Mannheim. Een toestel zou in ons land verloren gaan. De Hampden X3119 'OL-R' van het 83 Sqdn crasht bij het Westvlaamse Houthulst bij "'t Vijvertje". Vier verkoolde lijken worden op de gemeentelijke begraafplaats ter aarde besteld. Het waren F/S Robert Hammer (24 j.) en Sgt Frank Whitehead (22 j.), beiden piloot, vergezeld van twee radiotelegrafisten/boordschutters : Sgt Ernest Phillips (22 j.) en Sgt John Ronnie (23 j.).

Locatie

Vijverstraat
Houthulst
België
BE