Lancaster ND389 te Merksplas

Op de basis Coningsby maakte de bemanning van F/O Victor McConnell zich klaar voor de aanval.  De mannen waren nauwelijks bekomen van de emoties die zij de vorige nacht moesten doorstaan, wanneer op zo'n 16.000 voet boven Rijsel hun Lancaster ND333 geramd werd door een ander toestel. Met een gapend gat in de stuurboordvleugel waren zij huiswaarts gekeerd, waar McConnell tot grote opluchting van zijn bemanning, weer aan de grond zette. De volgende nacht werd deze crew met 340 andere bemanningen uitgezonden om het spoorwegknooppunt nabij Aken te bombarderen. Hiervoor kregen zij een ander toestel, de ND389.

Aan de andere kant van het Kanaal, in het Limburgse St.-Truiden, maakten Oblt. Heinz-Wolfgang Schnaufer, zijn radio- en radaroperator Fritz Rumpelhardt en de boordschutter Wilhelm Gänsler zich eveneens gereed. Het drietal had sinds vorige maand geen enkele overwinning behaald. Wat erger was, bij het 'nachtjagerfestijn' op de route naar Nuremberg (30/31 maart) hadden zij geen enkele van de bommenwerpers weten neer te halen.

Om 22.08 uur verliet de Bf 110 van Oblt Schnaufer de startbaan van Sint-Truiden. Hij was opgestegen naar de meest voordelige 'Welle', die op dat ogenblik op zo'n 5000 meter hoogte lag. Een uur later was het zover. In de buurt van Turnhout kreeg Fritz Rümpelhardt een eerste schim op de radar. Om 23.15 uur drukte Schnaufer op de afvuurknoppen en sloeg het staccato van de 20mm granaten in de Lancaster ND389 van McConnell. Geen van de zeven bemanningsleden kon ontkomen, F/O McConnell stierf met zijn makkers in de brandende bommenwerper, die in enkele minuten later ten zuiden van Merksplas, aan de Boensberg, uit elkaar gespat lag.

Op zondag 28 september 2014 werd aan de Boesberg een herdenkingsplaat ingehuldigd.

Datum: 
11/04/1944
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Boensberg
Merksplas
be
Type Locatie: 
Incident
Patrimonium
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis; Bommenwerpers vs. Locomotieven, De Krijger, Erembodegem, 1992
info via Luc Cox