3/II/2

Fairey Firefly Y-50 te Thisnes - Baudouin de Hemptinne

Tijdens een formatievlucht kwam de Y-50, bestuurd door luitenant Baudouin de Hemptinne, in botsing met de Y-80 van kapitein Jean de Callataÿ. De laatste zijn toestel ging over in een vrille, die hij op 500 meter hoogte herstelde. De kapitein landde met een beschadigd toestel op Nijvel. de Hemptinne evenwel moest springen en raakte bij de landing gewond aan de voet. De Y-50 stortte te pletter bij Thisnes.

Locatie

Thisnes
België
BE

Fairey Firefly te Leopoldsburg - Michel de Pret Roose de Calesberg

Tijdens de maand maart 1934 vonden er te Beverlo grote manoeuvers plaats. De Standaard berichtte over het ongeval met een Firefly,  bestuur door Michel de Pret Roose de Calesberg, die er deelnam aan schietoefeningen:

"De vliegtuigen dalen met stilgelegden motor van eene groote hoogte, om op schijven te schieten en dan weer snel de hoogte in te gaan.

Locatie

Leopoldsburg
België
BE

Fairey Firefly bij Keerbergen

Drie verouderde Fairey Foxes van 3/II/2 krijgen de opdracht om een vlucht uit te voeren boven de Belgische linies, kwestie van het moreel van de troepen op te vijzelen. Het wordt hen niet in dank afgenomen want boven Rijmenam worden ze door Belgische troepen onder vuur genomen. De Firefly van Adjt. Daniel Leroy du Vivier wordt geraakt in de motor en hij is verplicht om zijn toestel aan de grond te zetten te Keerbergen. Gelukkig is hij ongedeerd maar zijn toestel is verloren.

Locatie

Keerbergen , Vlaams Brabant
België
Vlaams Brabant BE

Fiat CR 42 te Sint-Truiden - Roger Delannay

Bij dageraad van die eerste oorlogsdag vlogen de Fiats CR-42 van de 3/II/2 spoorslags naar het vliegveld nr. 22 te Brustem. Zodra ze toegekomen waren, kregen drie piloten de opdracht om het vliegveld te beschermen. Het waren luitenant-vlieger Charles Goffin, 1e sergeant-vlieger Marcel Sans en 1e sergeant-vlieger Roger Delannay. Door motorpech zal Marcel Sans niet deelnemen aan de vlucht.

Locatie

Sint-Truiden
België
BE

Fairey Firefly Y-64 te Nijvel - Georges Verhaegen

Donderdag rond 6u.15, bij het afsluiten van een missie onder leiding van kolonel Paul Hiernaux, voerde de formatie van kapitein-vlieger Georges 'Jojo' Verhaegen (°17 december 1901 - Sint-Joost-ten-Node), commandant-vlieger de 'Rode Cocotte' uit Nijvel, een acrobatische 'break' uit vooraleer op Nijvel te landen. Op dat ogenblik stuikte de Fairey Firefly Y-64 van kapitein-vlieger Verhaegen om onbekende redenen loodrecht naar omlaag.

Locatie

1400 Nijvel
België
BE