29 Squadron

Nieuport 17 B1506 bij Ieper

Nieuport 27 B6832 bij Hooglede

Nieuport 27 B6838 bij Roeselare

Nieuport 17 A6611 bij Houthulst - overwinning von Richthofen

DH 2 5994 te Geluwe

Auteur Dirk Decuypere beschrijft in zijn boek "Het malheur van de keizer" (p. 174) wat er boven Geluwe gebeurde die dag:

Locatie

Kampstraat
Geluwe
België
BE

SE 5a H676 bij Rumillies

Het kwam tot een treffen tussen de SE 5a's van 29 Squadron (basis Marke) en de Fokker DVII's van Jasta 43 ten oosten van Doornik. Leutnant Josef Raesch claimde de H676 van Captain Guy W. Wareing, een man die de voorbije weken en maanden een negental overwinningen behaalde. Hij stortte neer te Rumillies, in een veld waar nu de Autoroute de Wallonie (huidige A8) ligt.  Volgens ooggetuigen, geïnterviewd door onderzoeker Jacques De Ceuninck, verliet de piloot in extremis zijn brandende vliegtuig en stortte hij zo te pletter, zonder valscherm.

Locatie

rue du Corbeau
Rumillies
België
BE

SE 5a F900 bij Taintignies

Boven Doornik kwam het tot een botsing tussen de SE 5a van Henry Rath en die van de Amerikaan Roderick MacLean. Deze laatste stortte met zijn F900  bij Taintignies te pletter - hij ligt aldaar begraven.

Locatie

Taintignies
België
BE

SE 5A C1915 bij Doornik

Boven Doornik kwam het tot een botsing tussen de SE 5a van Henry Rath en die van Roderick MacLean. Rath stortte met zijn C1915 bij Doornik te pletter - hij ligt aldaar begraven.

De Canadees Henry C. Rath was één van de voortrekkers van het squadron, met een dozijn overwinningen op zijn naam. Na zijn dood kreeg hij het DFC toegewezen, de London Gazette publiceerde:

Locatie

Doornik
België
BE

FE 8 6378 bij Woesten

Tijdens een luchtgevecht werd de FE 8 van 29 Squadron bij Woesten neergehaald. Captain Leonard Sweet ligt begraven te Lijssenthoek Military Cemetery - Poperinge.

Locatie

Woesten
België
BE

DH 2 5946 bij Voormezele

Deze DH 2 werd tijdens een luchtgevecht neergehaald bij Voormezele. Captain Ernest Barrett, Flight Commander van 29 Squadron, ligt begraven te Lijssenthoek Military Cemetery, Poperinge

Locatie

Voormezele
België
BE

Pagina's