DH 2 5994 te Geluwe

Auteur Dirk Decuypere beschrijft in zijn boek "Het malheur van de keizer" (p. 174) wat er boven Geluwe gebeurde die dag:

"In de voormiddag van 25 augustus 1916 probeert een piloot van het 29e Squadron "het zwijntje" (kabelballon) van de Kampstraat in brand te schieten: Lieutenant K.K. Turner. Hij stijgt die dag op van het vliegveld in Abele en verschijnt niet zolang daarna boven de Kampstraat. Hij is echter van kilometers ver zichtbaar voor de mitrailleurs van Abteilung 29 die in de dreef naar de hoeve Legrand staan opgesteld. Minuten later slaan de kogels in Turners machine, die kort daarop al zijn heil zoekt in een noodlanding maar halsoverkop slaat in de weiden tussen de hoeve Legrand en Lampaert, en zich krijgsgevangen laat maken."

De piloot was zo gewillig om de overwinning van zijn tegenstander meteen schriftelijk te bevestigen: "Ik werd neergehaald te Zonnebeke (sic - Zonnebeke ligt in vogelvlucht een vijftal km van de Kampstraat) op 25 augustus door luchtafweer van Janke (?). Kenneth Kestell Turner - Royal Flying Corps - 99 Queen Str. - Melbourne - Australia."

Datum: 
25/08/1916
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Kampstraat
Geluwe
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Decuypere Dirk: Het malheur van de keizer, Geluwe 1914-1918, Geluwe 1998
Henshaw Trevor: The Sky their Battlefield, Grub Street, London, 1995
Identificatie foto: Arjan Kapteijn en Bruno Couplez
Info via Jean-Louis Roba