218 Squadron

Stirling BK712 te Langdorp

De Kommando Stab Belgien/Nordfrankreich signaleerde om 2u. het neerstorten van een Stirling bij Leuven. Dit was de dertiende overwinning van de inmiddels bekende nachtjachtaas, Lt Wolfgang Schnaufer van de Stab II./NJG 1. Hij vloog die nacht met Lt  Baro. Zijn slachtoffer was de Stirling BK712 ‘HA-D’ van 218 Sqn. De Bf 110 van Schnaufer cirkelde die nacht rond het radarstation ‘Meise’, waarvan de bunkers en antennes te Werchter-Tremelo stonden. Schnaufer werd via de radio geleid naar een toestel dat vanuit het westen kwam en de sector penetreerde.

Locatie

Wijtestraat
Langdorp
België
BE

DH 9 D5742 bij Diksmuide ?

Waarschijnlijk was de bemanning 2nd Lt J.T. Aitken/2nd Lt O.P. Hibbert met haar DH 9 betrokken bij een bombardement op Brugge. Aitken ligt begraven op Ramskapelle Road Cemetery, wat ons doet vermoeden dat hun toestel in de buurt van Diksmuide achter Duitse linies neerkwam. Op zijn grafsteen staat evenwel 28 september 1918 als sterfdatum vermeld. Zijn waarnemer Hibbert werd krijgsgevangen genomen.

Locatie

Diksmuide
België
BE

Stirling te Kaggevinne

Om 01.58u. onderschepte de bemanning Oblt Hans Autenrieth/Uffz Rudi Adam van de 7./NJG 4 op vierduizend meter hoogte de Stirling BF501 'HA-N' van 218 Squadron. De Duitse officier behaalde alzo zijn veertiende overwinning. Hij schakelde eerst de staartschutter uit, de 31-jarige F/Sgt Ralph F. Garrod. Vervolgens schoot Autenrieth de brandstoftanks aan stukken. Een krachtige explosie boven het Hageland bezegelde het lot van de 'HA-N'. De viermotorige bommenwerper sloeg bij Kaggevinne te pletter. Een stuk romp en twee motoren vond men ten noorden van de weg Scherpenheuvel-Diest.

Locatie

Kaggevinne
België
BE

Stirling bij Schaffen

Om 2u. sloeg Lt Schnaufer die nacht zijn derde slachtoffer neer, hij had nu dertien overwinningen op zijn conto staan. Deze was weerom een Stirling MkIII van het 218 Sqdn. De 'HA-A' (BK688) sloeg te pletter bij het vliegveld Schaffen, het grootste gedeelte belandde aan de gracht aan het huis van de familie Van Even in de Kerkstraat. De schamele, verscheurde resten van zeven bemanningsleden werden geborgen. Weer kon geen enkel lid van de bemanning ontsnappen.

Locatie

Kerkstraat
Schaffen
België
BE

Stirling bij Kettenis

Sind hij het tarmac van het Truiense nachtjachtvliegveld verlaten had, wachtte de beruchte aas Lt Heinz-Wolfgang Schnaufer - die op dat moment een duo vormde met zijn radiotelegrafist/boordschutter Lt Baro - op verdere instructies. Deze nacht beval zijn Gruppenkommandeur hem op te stijgen om 23u.51. Hoewel Schnaufer niet met zijn reguliere Bordfunker vloog, Uffz Fritz Rumpelhardt (die op dat moment op een radioschool was), zou deze combinatie niet minder succesvol blijken. Terwijl zij patrouilleerden boven Oost-België, onderschepte Schnaufer de Stirling 'HA-H' (BF565) die om 23u.

Locatie

Kettenis
België
BE

Stirling bij Nossegem

Tijdens de nacht van 1/2 september 1942 cirkelden 231 Britse bommenwerpers rond Saarbrücken - althans dat dachten ze. In werkelijkheid kreeg het stadje Saarlouis een zware bomaanval te verduren - 52 burgers vonden er de dood. Geen enkele bom viel op het eigelijke doel. Deze mislukte aanval koste het Bomber Command vier toestellen.

Locatie

Nossegem
België
BE

Stirling bij Thynes

Een Stirling, de 'HA-R' (W7562) van het 218 Squadron, die die nacht opgestegen was van Downham Market, kwam om 23u.50 neer tussen Thynes en Sovet. Het duurde een tijd vooraleer de Duitsers bij het wrak konden, door de extreme hitte die het vuur met zich meebracht. De bemanning werd met militaire eer te Thynes begraven (6 km NE of Dinant). De weerstand arriveerde later op het kerkhof, gooide de Duitse kronen weg en legde zelf bloemen neer. Er werden foto's gemaakt en deze werden verkocht als steun voor het Onafhankelijkheidsfront.

Locatie

Thynes
België
BE