Vickers Wellington Ic

Wellington R3162 te Veurne

In de nacht van 30 op 31 mei 1940 crashte aan de Proostdijkstraat een Wellington lc van 38 Squadron. Deze tweemotorige bommenwerper, (de HD-H – serienummer R3162) was om 22u25 van Marham (Engeland) opgestegen voor een raid op Diksmuide maar werd vermoedelijk door de Duitse Flak neergehaald.

Pilot Officer Roy Banes, Flying Officier Vivian Rosawarne, Sergeant John Knight, AC2 James Adams, Sergeant Dennis Spencer en boordschutter Sergeant John Dolan kwamen om het leven.  De crew ligt begraven op de Britse militaire begraafplaats aan de Oude Vestingstraat te Veurne.

Locatie

Proostdijkstraat
Veurne
België
BE

Wellington bij Uxbridge - Georges Strauss-Leemans

Onderluitenant-vlieger (Pilot Officer) Georges Strauss-Leemans (°14 april 1893 Brussel) was passagier in een Vickers Wellington Ic van 311 Squadron, toen die neerstortte bij het opstijgen bij Uxbridge 1/2 mijl ten oosten van Northolt. Hij was een ‘ancien’ die in 1916 te Etampes zijn vliegbrevet had behaald maar die tijdens de Tweede Wereldoorlog niet mocht vliegen omwille van zijn leeftijd.

Locatie

Uxbridge
Groot Brittannië
GB

Wellington X3167 voor Kiel - Peter Mertens

1e Sergeant-vlieger (Flight Sergeant) Peter Mertens was de eerste Belg die omkwam in de rangen van het Bomber Command. Zijn Vickers Wellington Ic (X3167 ‘OJ-H’) van 149 Squadron stortte neer in zee tijdens een raid naar Kiel. De hele zeskoppige bemanning kwam om het leven, twee van hen liggen te Kiel begraven, wat ons doet vermoeden dat de Wellington in de Oostzee te pletter stortte. Mertens was boordschutter en is sindsdien vermist. Zijn naam vinden we terug op het Runnymede Memorial.

Locatie

Kiel
Duitsland
DE

Wellington HX375 te Antwerpen

De Wellington Ic HX375 van het 26 OTU werd omstreeks 1u30 boven Antwerpen getroffen en stortte in de gebouwen van de Wijngaardnatie neer. De hele bemanning kwam om het leven en ligt op het Schoonselhof begraven : de piloot Sgt Kenneth Edmonds (20 j.), zijn waarnemer F/Sgt Keith Utman (RCAF, 20 j.), de boordschutter Sgt Bruce Edye (RAAF, 23 j.), en de radiotelegrafisten/boordschutters F/Sgt Richard Derry (RCAF), en Sgt Geoffrey Horner, een 20-jarige meubelmaker uit Yorkshire.

Locatie

Koordekenshoef
Antwerpen
België
BE

Wellington voor Oostende

Om één minuut na middernacht van de eerste zomerdag van 1941 stijgt de Wellington Ic X3162 van het 57 Sqdn op voor een eenzame 'Freshman'-raid naar Oostende. F/Lt Barber zou een onervaren, 'groene' bemanning vergezellen. Het wordt de zes vliegeniers fataal. F/Lt Anthony Barber sterft samen met P/O McMaster, P/O McIver, Sgt Stone, Montague en Wilkings in het koude Noordzeewater. Slechts Barbers lichaam wordt door de zee teruggegeven, de namen van de vijf overige bemanningsleden staan in het monument voor de vermiste RAF-vliegeniers te Runnymede gebeiteld.

Locatie

Oostende
België
BE

Wellington T2992 bij Genk

Op het gehucht Bodem bij Genk (Kempen) komt de Wellington Ic T2992 aan zijn eind, waarin de vijf leden van de bemanning om het leven komen. Het waren de piloten P/O John McAnally (23 j.) en F/O Reginald Jenkyns (25 j.), de radiotelegrafisten/boordschutters Sgt Arthur Evans (21 j.) en Sgt Edward King (23 j.) en de Australische P/O Donald Armstrong (28 j.). Zij liggen begraven te As. De bemanning werd neergehaald met behulp van de zoeklichtafdeling Flakscheinwerfer Regiment 1.

Locatie

Bilzerweg
Genk
België
BE

Wellington T2984 bij Molenbeersel

De nacht van 3/4 juli 1941 stonden de Krupps-fabrieken bij Essen op het verlanglijstje. Oblt Radusch van de I./NJG 1 stijgt die nacht van Venlo op en haalt bij Molenbeersel de Wellington Ic T2984 'LN-B' van het 99 "Madras Presidency" Squadron naar omlaag. De twee piloten en de waarnemer sterven in de crash (P/O John Dunn, 26 j.; Sgt Spencer Mayor, 25 j.; en Sgt Francis Day), terwijl over het lot van de drie overige vliegeniers (Sgt Robertson, Sgt Stogdale en Sgt Kilburn) ons niets bekend is, behalve dat één van hen te Geirtingen bij Maaseik zou gevangen genomen zijn.

Locatie

Molenbeersel
België
BE