Wellington T2992 bij Genk

Op het gehucht Bodem bij Genk (Kempen) komt de Wellington Ic T2992 aan zijn eind, waarin de vijf leden van de bemanning om het leven komen. Het waren de piloten P/O John McAnally (23 j.) en F/O Reginald Jenkyns (25 j.), de radiotelegrafisten/boordschutters Sgt Arthur Evans (21 j.) en Sgt Edward King (23 j.) en de Australische P/O Donald Armstrong (28 j.). Zij liggen begraven te As. De bemanning werd neergehaald met behulp van de zoeklichtafdeling Flakscheinwerfer Regiment 1.

Alvorens neer te storten heeft de bemanning de bommenlading nog gedropt op de Looienheide, zonder evenwel slachtoffers te berokkenen hierbij. 

Een zesde bemanningslid overleefde de crash: W/O George F. Roughton. Na zijn arrestatie werd hij afgevoerd naar Bad Sulza bij Muhlhausen, in het voorjaar 1942 werd hij overgebracht naar het kamp van Sagan. Bij het bekijken van de foto's welke van de crashplaats genomen werden, valt het op hoeveel belangstelling er was voor de staartkoepel. Deze lijkt vrijwel intact - mogelijks werd deze bemand door Roughton, en overleefde hij de klap.

Luc Meyvis situeert de locatie als volgt: 

"op de Bilzerweg die loopt van As naar Wiemesmeer. ten tijden van de oorlog was dit rijksweg 30 later de N 730.

Deze weg word nu door de N 75 (Europalaan) doorsneden en vanaf dit kruispunt richting Wiemesmeer is deze weg niet meer toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer omdat van hier deze weg nu deel uitmaakt van het Limburgse fietsennetwerk en dit tussen fietsknooppunt 565 en 535.

Net voor de brug over de E 314 voorheen de E 39 stortte dit toestel neer op de toen nog smalle weg, brak in twee en een gedeelte van het vliegtuig lag zowel links als rechts van de weg.

Tot eind jaren tachtig was bij het oprijden van de deze brug (richting Wiemesmeer) in het midden van de oprit links in bos nog steeds een driehoek te zien waar het grootste gedeelte van dit toestel was uitgebrand. Deze plaats is nagenoeg de verste uithoek van Genk en behoorde toen tot het gehucht Bodem."

 

Datum: 
07/07/1941
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Bilzerweg
Genk
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: RAF-bommenwerpers boven België 1940-1942, De Krijger, Erembodegem, 1993
e-mail van Luc Meyvis, 18 mei 2016.