Junkers Ju 88

Junkers Ju 88 6288 bij Longueville

Op 8 mei wordt om 03.10 u., bij Longueville, ten oosten van Waver de Ju 88 5K+JL (Wn. 6288) van de 3.Staffel van het Kampfgeschwader 3 door een Britse nachtjager neergehaald. Het was Flying Officer Ensor van 23 Squadron die met zijn Douglas Boston Havoc (rompcode YP-E) de overwinning op zijn conto mocht schrijven. Twee bemanningsleden, de piloot Ofw Friedrich Knipp en zijn radiotelegrafist Gefr. Heinz Lohn vinden de dood, terwijl de twee overige vliegeniers kunnen springen.

Locatie

Longueville
België
BE

Ju 88 bij Philippeville

Op 6 maart was er een verlies voor de Florennes-Gruppe. Uffz Werner Oldenburg was de piloot van de Ju 88 « 3C+AK » (WNr.750249) van de 2.Staffel  NJG 4 die 1200 meter ten zuidoosten van Philippeville neerstortte. De piloot kwam om, samen met zijn Bordfunker, Gefr Jürgen Clasen, en meccano, Gefr Gerhard Wend. Bemerkenswaardig is de leeftijd van de bemanning – Oldenburg was 19, de twee anderen 20.

Locatie

rue Fontaine d'Ogne
Philippeville
België
BE

Junkers Ju 88 bij Berg

Een Junkers Ju 88 stortte neer op een woning te Bulsom. De bemanning kwam om het leven, alsook drie burgers. In de kerk van Berg hangt er nog een herdenkingsplaat.

Locatie

Hellebosstraat
Kampenhout
België
BE

Junkers Ju 88 bij Ath

Op 26 oktober stortte bij Ath de Ju 88 van het 10./KG 3 neer. Het was een vliegongeval waarbij de vier bemanningsleden om het leven kwamen : Uffz Ludwig Kaufmann (piloot, 21 j.), Uffz Adolf Autenrieth (waarnemer, 29 j.), Uffz Rudolf Jacob (radio, 22 j.) en Uffz Bernhardt Horst (boordschutter, 25 j.). Zij werden te Bergen ter aarde besteld.

Locatie

Ath
België
BE

Junkers Ju 88 bij Waver

Op 7 mei, om 1u50, vertrekken vier Havocs van het 23 Sqdn vanop Manston voor een offensieve patrouillevlucht. F/O Ensor beschiet met zijn Havoc YP-E een "He 111" bij Le Culot - in feite ging het hier om de Ju 88 5K+JL (Wn.6288) van de 3./KG 3. Twee bemanningsleden, Ofw Friedrich Knipp (piloot) en Gefr Heinz Lohn vonden vijf kilometer ten westen van Waver de dood, de twee overige vliegeniers konden springen.

De RAF-piloot landt met zijn gevechtsbommenwerper om 4u25 terug op de basis.

Locatie

Waver
België
BE

Junkers Ju 88 bij Mechelen ?

De Royal Air Force zond die nacht ook nog enkele nachtjager-Mosquito's op pad. Vooral het 141 Squadron was erg actief. Eén van de Mosquito's die de Duitse Nachtjagd een hak zou zetten, was de DZ240 "H", bestuurd door Flight Lieutenant Lucien Leboutte. Met zijn 46 jaar was hij ongetwijfeld de oudste piloot die die nacht het West-Europese luchtruim doorkruiste. Hij was tevens de enige Belg die die nacht ingezet werd. Naast hem zat zijn radar-operator, Flying Officer R.S. Mallett.

Locatie

Mechelen
België
BE

Ju 88 3219 te Smetlede

In de nacht van 9 november 1940 wordt Londen meermaals bestookt. De schade in de Britse hoofdstad blijkt achteraf nog mee te vallen. Verscheidene toestellen worden door luchtafweer geraakt en storten neer. Andere piloten trachten met hun getroffen bommenwerper het vasteland te bereiken. Die nacht tracht Oblt Wolfram Beegen zijn Junkers Ju 88A-5 V4+CP (Wn.3219) de III./KG 1 'Hindenburg' naar Rosières-en Santerre terug te keren.

Locatie

Oud-Smetlede
Smetlede
België
BE

Junkers Ju 88 te Welle

Een trio Hurricanes van 504 Squadron, werd geleid door Flight Lieutenant John Owen. Zij ontmoetten in de buurt van Ninove een formatie Junkers 88 van de I./KG 30, komende van de basis Oldenburg.

De 3.Staffel van het Kampfgeschwader 30 kreeg rake klappen van de Hurricanes.

Locatie

Aalzak
Welle
België
BE