Junkers Ju 88 te Welle

Een trio Hurricanes van 504 Squadron, werd geleid door Flight Lieutenant John Owen. Zij ontmoetten in de buurt van Ninove een formatie Junkers 88 van de I./KG 30, komende van de basis Oldenburg.

De 3.Staffel van het Kampfgeschwader 30 kreeg rake klappen van de Hurricanes.

Er bleef Leutnant Rudolf Bürner niets anders over dan zijn getroffen Junkers Ju 88 zo snel mogelijk aan de grond te zetten. Op nauwelijks 250 meter van de steenweg Aalst-Ninove, maakte hij in de kouter bij den "Aalzak" op het grondgebied van Welle een perfecte buiklanding. Het viertal werd door de Britten gevangen genomen.

Leutnant Bürner's Junkers Ju 88, op dat moment het modernste bombardementsvliegtuig in de Luftwaffe, bleef jarenlang liggen en werd het geliefkoosde speelterrein van de omwonende jeugd. Tegen dat de bezetter weet had van de genoodlande vogel, was deze allang "gepluimd" en daarom werd de "+QL" nooit geborgen. In een vroege ochtend van april 1945 trokken drie Aalsterse luchtvaartenhousiasten Albert Kieckens, Josef Moyersoen en Maurice De Brouw met een stootkar naar Welle. In de ochtendschemering slaagden zij erin de rechterpropellor op een stootkar te laden en bedekt met een "bache" ermee huiswaarts te keren, waar de propellor een voorlopige plaats in een garage op het Burgemeestersplein kreeg. Albert Kieckens nam nog drie foto's van het onttakelde wrak. De propellor was aanvankelijk erg goed instructiemateriaal voor de prille Aalsterse luchtvaartclub, maar later werd deze verkocht aan een handelaar in oude metalen.

Datum: 
15/05/1940
Toestel: 
Locatie
Aalzak
Welle
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: '40-'45 boven Schelde, Dender en Durme, De Krijger, Erpe, 1996