Heinkel He 111

Heinkel He 111 Wnr. 2020 bij Bunde

Belgische Gladiators van het Kometen-Smaldeel onderschepten boven Belgisch grondgebied een He 111, die doorzeefd een noodlanding maakte bij Bunde. Piloot van het vliegtuig was Feldwebel H.A. Kopitz.

Locatie

Kasen
Bunde
Nederland
NL

Heinkel He 111 5J+FA te Torhout

Die voormiddag werd boven Noord-Frankrijk een He 111 onderschept door twee Franse Curtiss van de I/4. Tijdens herhaalde aanvallen werd drie leden aan boord  getroffen door Franse kogels, afgevuurd door de Franse luitenanten J.L. Hirschauer en André Weis.

De piloot van de Heinkel, Leutnant Carl Weber, bleef evenwel ongedeerd en wist de vlucht zowat 50 kilometer verder te zetten, tot hij het Belgisch luchtruim binnendrong. Uiteindelijk besloot hij boven Torhout uit te stappen. De bommenwerper ging in een lage hoek tegen de vlakte in een zaaierij.

Locatie

Kortemarkstraat
Torhout
België
BE

Heinkel He 111 bij Raversijde

Op 24 juni landde een He 111 H-3 (Wn.6500) van de K.Gr.100 op Raverszijde. De bommenwerper was voor 60 % beschadigd. Deze markeringseenheid was sinds 16 juni van Vannes naar Chartres overgebracht.

Locatie

Raversijde
België
BE

Heinkel He 111 bij Oostende

Op 23 juni 1941 moest een He 111 H-5 (Wn.3512) van de I./KG 4 (basis Soesterberg) bij Oostende noodlanden na enkele goedgerichte schoten boven Engeland. Slechts de waarnemer, Gefr. Erich Wittig raakte gewond, de machine was volledig vernield.

Locatie

Oostende
België
BE

Heinkel He 111 bij Zepperen

Heinkel He 111 te Marquain

Bij de raid naar Rijsel wordt een He 111 van het 4./LG 1, rond 5u30 door Franse jager te Marquain neergehaald (Uffz Raimund Obst +) De overlevenden worden in het café 'Le Kinley' verzorgd. In de namiddag zou de Franse overwinnaar zijn slachtoffer in ogenschouw komen nemen.

Locatie

Marquain
België
BE

Heinkel He 111 te Zandhoven

Rond 19u wordt een Heinkel 111 van de Stab/KG 54 tijdens een verkenning boven Antwerpen in een gevecht neergehaald. De B3+?A stort neer in het Begijnbos te Zandhoven. Twee vliegeniers (Uffz Helmut Voges, mecano en Uffz Willy Nahrang, radio) worden gedood en de twee anderen (Uffz Emil Bohn, piloot en Oblt Wilhelm Surborg, waarnemer) worden door de Belgen gevangen genomen en ondervraagd.

Locatie

Begijnenbos
Zandhoven
België
BE

Heinkel He 111 te Masnuy-Saint-Jean

Rond 4u30 bombarderen drie He 111 van het 1./LG 1 het station van Bergen. De tweemotorige toestellen vliegen rustig over het doel en droppen hun bommen met erg veel precisie. Een Morane 406 van de GC II/6, opgestegen van Anglure-Vouarces valt de Heinkels aan en schiet er één neer die zijn einde vindt te Masnuy-Saint-Jean op een huis langsheen de Grand Chemin. Minstens drie vliegeniers (Gefr Walter Kühne, Uffz Andreas Grunwald en Fw Franz Heisel) worden gedood, maar ook een hele familie sterft onder het puin.

Locatie

Masnuy-Saint-Jean
België
BE

Heinkel He 111 te Morkhoven

Te Morkhoven worden de vier inzittenden van de B3+?S van Lt Alfred Jansen gevangen genomen. De piloot vertelt : "Ik was sinds enkele maanden in het KG 54 als piloot ingedeeld. De vlucht op 10 mei 1940 was mijn eerste en tevens laatste gevechtsmissie. De machine vloog zeer goed, maar onze formatie werd door Engelse jagers uit elkaar geslagen. Nu was het voor de aanvallers makkelijk om ons uit te schakelen. Een motor werd stukgeschoten, en ik trachtte in duikvlucht naar onze 'heimat' te ontwijken. Spijtig genoeg niet ver genoeg, omdat de tweede motor eveneens uitviel.

Locatie

Morkhoven
België
BE

Heinkel He 111 te Leugnies

Kampfgeschwader 1 stuurt haar I. Gruppe naar Frankrijk, maar onderweg nemen zij de stations Beaumont en Philippeville onder handen.  Een van de machines was boven Frankrijk door het Franse luchtafweer zwaar toegetakeld, waarbij de radioman, Fw Wilhelm Wübbe gedood werd. De gezagvoerder aan boord, Lt Wolfgang Seel geeft zijn piloot Ofw Otto Odenbach bevel de machine aan de grond te zetten. Net over de Belgisch-Franse grens voert Ofw Odenbach een geslaagde noodlanding uit met zijn V4+?L van het 3. Staffel in een veld te Leugnies, op de grens met Grandrieu.

Locatie

Leugnies
België
BE

Pagina's