Fokker F7 3m

Fokker F7 3m OO-AIU te Flandria

Tijdens de vlucht Stanleystad-Leopoldstad moest de Fokker OO-AIU een noodlanding uitvoeren bij Flandria. Het toestel zakte door een landingspoot en raakte zwaar beschadigd. Van de negen passagiers raakte één iemand gewond - ze wachtten gelaten op hun redding.

Locatie

Flandria
Congo (Kinshasa)
CD

Sabena op verkenning in de Sahara

Ofschoon de eerste vliegreis tussen België en Belgisch Congo al in 1925 door Edmond Thieffry (1892-1929) werd volbracht, zal het nog tien jaar duren alvorens de infrastructuur en het gebruikte materiaal aan de vereisten zullen voldoen om op een veilige manier met een regelmatige Sabenaverbinding tussen het moederland en haar kolonie van start te kunnen gaan. Met dit doel voor ogen vertrok Prosper Cocquyt, bijgestaan door de marconist Freddy Timper en de boordwerktuigkundige Devismaison, op 23 december 1931 van Brussel-Haren voor een verkenningsvluchtvlucht naar het Sahara-gebied.

Fokker F 7 OO-AGH - Eerste lijnvlucht Brussel-Leopoldstad

Ofschoon de eerste vliegreis tussen België en Belgisch Kongo al in 1925 door Thieffry  werd volbracht, zal het nog tien jaar duren alvorens de infrastructuur en het gebruikte materiaal aan de vereisten zullen voldoen om op een veilige manier met een regelmatige luchtverbinding tussen het moederland en haar kolonie van start te kunnen gaan.

Fokker F7 3m OO-AIR te Zeebrugge

Sabenapiloot Antoine Lambotte vertrok die dag om 13.55 u. met zes passagiers aan boord van de Fokker OO-AIR vanuit Keulen richting Haren. De landing bij Brussel kon wegens de dichte mist niet doorgaan, en dus moest de gezagvoerder verder vliegen richting kust. Bij valavond, om 16.35 u., kon hij bij Zeebrugge noodlanden. Niemand raakte gewond.

Locatie

Zeebrugge
België
BE

Fokker F7 3m slaat overkop te Deurne

Fokker F7 3m OO-AIF te Crépy-le-Valois - Marcel Fecherolle & Eugeen Cloots

Tijdens de nacht van 21 op 22 april, kort na vertrek uit de luchthaven van Le Bourget (22u.03), stortte het postvliegtuig van de lijn Parijs–Brussel–Keulen neer te Crépy-le-Valois (F). De Sabca-Fokker F7/3m OO-AIF en de bemanning die bestond uit de ex-militair piloot Marcel 'Gamin' of 'Le Fich' Fecherolle (°22 januari 1906 - Bouvignes) en radiotelegrafist Eugeen Cloots (°6 juni of augustus 1908 -Evere) ging in de vlammen op.

Locatie

Crépy-le-Valois
Frankrijk
FR

Fokker F7 3m OO-AIE te Dortmund - Constant Delhaye & Charles Goddevriend

Die vrijdagnamiddag hing er een dichte mist boven de omgeving van de vlieghaven van Dortmund. Tijdens de voorziene tussenlanding op dat vliegplein raakte de Sabca-Fokker F7/3m OO-AIE van de lijn Brussel-Berlijn de kruin van een boom en kwam tegen de grond terecht. De bemanning Constant Delhaye (°24 november 1899 - Laken), ex-militair piloot, en Charles Goddevriendt (°18 juli 1901 -Leuven), boordwerktuigkundige/radiotelegrafist kwamen om. De drie passagiers werden slechts licht gewond.

Locatie

Dortmund
Duitsland
DE

Fokker F7 3m OO-AIL te Melle - Gabriel Dery en Pierre De Ceuster

Die vrijdag vertrok de Sabca-Fokker F7/3m OO-AIL om 23u.27 uit Haren voor de regelmatige nachtelijke Sabena-postvlucht naar Londen. Door de slechte zichtbaarheid meldde de bemanning een kwartier later aan de controle van Haren dat ze zouden terugkeren. Op dat moment volgde het vliegtuig de spoorlijn Gent-Brussel en werd het domein Ter Camere (Kalverhagestraat/Melle) van baron van Pottelsberghe de la Potterie overvlogen. Iets later stortte de machine neer.

Locatie

Kalverhagestraat
Melle
België
BE

Fokker F7 3m OO-AIN te Wallington - Edouard Sobry en Fernand Coremans

Edouard Sobry (°6 juni 1904 - Schaarbeek) en Fernand Coremans (°1905) kwamen beiden tijdens een nachtvlucht om het leven te Wallington nabij Croydon (Surrey). Het postvliegtuig Sabca-Fokker F7/3m OO-AIN had om 2u.15 het Britse vliegveld verlaten en verongelukte enige minuten later toen de piloot om een onbekende reden een noodlanding wou uitvoeren. Cooremans rust op de oude begraafplaats van Evere, aan de Sint-Vincentiusstraat.

Filmbeelden, gedraaid na de crash, kunnen hier bekeken worden.

Locatie

Wallington
Groot Brittannië
GB