Farman HF 20

Farman HF 20 te Reninge

Op 2 juli vloog luitenant-vlieger Victor Gilles (°10 juni 1878 - Sclessin) als waarnemer van Charles Ciselet, die net terugkwam van revalidatie na het ongeval waarbij luitenant-vlieger Smits om het leven kwam. Die dag vloog het duo een vuurregelingsopdracht boven Reninge. Een Duits luchtdoelkanon schoot raak en bij de ontploffing van de granaat werd Gilles vooraan in het vliegtuig dodelijk getroffen, terwijl Ciselet opnieuw zwaar gewond raakte. De piloot slaagde er toch in zijn toestel aan de grond te zetten, maar crashte.

Locatie

Reninge
België
BE

Farman HF 20 N°18 te Kiewit

Die vrijdag, de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, viel de eerste dode te betreuren in Kiewit. Het was een warme drukkende dag, met weinig wind – niet meteen de ideale omstandigheden om met een zwaar beladen Farman op te stijgen. De luitenanten-vliegers Raymond Hubert (25 mei 1889 – Mons) en Lucien Poot (1886-1919) namen plaats in de HF-20 N°18. Voor hen lag tweehonderd meter piste, een strook die parallel liep met de hangars. Hubert startte de motor, gaf vol gas en al snel rolde De Farman vooruit. Plots zwenkte het toestel naar rechts.

Locatie

Luchtvaartstraat
Kiewit
België
BE

Farman HF 20 te Martelange - Félix Liedel

Onderluitenant Vlieger Félix Liedel  (9 juli 1888 – Anderlecht) was de eerste Belgische piloot die in bevolen dienst om het leven kwam – tijdens een oefening in de Ardennen draaiden enkele kabels van zijn Farman in de propeller. Het vliegtuig stortte neer te Martelange. De onderluitenant-vlieger werd zwaar gewond van tussen de brokstukken van zijn Farman gehaald, hij bezweek een dag later op 28 juni.

Locatie

Martelange
België
BE