Douglas C-47 Skytrain

C-47 te Deftinge

We schrijven zaterdag 28 mei 1955,  omstreeks 13.00 h. Een tweemotorig Amerikaans transportvliegtuig vliegt over België. Het is een Douglas DC 3 type C-47 Dakota van de Amerikaanse luchtmacht.

Kolonel-Vlieger H. Ellis en zijn vierkoppige bemanning zijn vertrokken uit Parijs (Orly) en zijn op weg naar Kopenhagen. Ze hebben reeds geruime tijd problemen aan één van de motoren, en besluiten om rechtsomkeer te maken.

Locatie

Ottergemstraat
Deftinge
België
BE

C-47 te Retie

Op zondag 19 september 2004 werd, dag op dag zestig jaar na de crash, een monument opgericht voor de bemanning van Douglas C-47 ‘Little Jo’. Deze Dakota met serienummer 42-100770 van het 89th Squadron, 438th Troop Carrier Group, was een van de vele toestellen die tijdens de operatie Market-Garden werden neergehaald. Ook dit toestel werd door de Flak aangeschoten en er brak brand uit. Een rookpluim achter zich aan trekkende, kwam het toestel zwaar neer aan de Noordkant van Bosend en sloeg in stukken uiteen waarvan er enkele nog doorschoven tot aan de overkant van de straat.

Locatie

Bosend
Retie
België
BE

De Kleine Prins verlaat Oostende

door Paul Sels

Meermaals was het in het nieuws: C-47 A-DL (cn 10253) die sinds 1992 op de vlieghaven van Oostende aan de ketting lag, zou verhuizen naar een nieuwe bestemming. Eindelijk is het er ook echt van gekomen. De vzw Dakota, die in Melsbroek het documentatiecentrum van de 15 Wing Luchttransport beheert, slaagde na meerdere pogingen erin het toestel te verwerven. Daaraan ging een jarenlang juridisch gevecht tussen de eigenaars van het vliegtuig en de Oostendse luchthaven vooraf.

Locatie

Haachtsesteenweg
Melsbroek
België
BE