C-47 te Retie

Op zondag 19 september 2004 werd, dag op dag zestig jaar na de crash, een monument opgericht voor de bemanning van Douglas C-47 ‘Little Jo’. Deze Dakota met serienummer 42-100770 van het 89th Squadron, 438th Troop Carrier Group, was een van de vele toestellen die tijdens de operatie Market-Garden werden neergehaald. Ook dit toestel werd door de Flak aangeschoten en er brak brand uit. Een rookpluim achter zich aan trekkende, kwam het toestel zwaar neer aan de Noordkant van Bosend en sloeg in stukken uiteen waarvan er enkele nog doorschoven tot aan de overkant van de straat. De vier bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Het waren 2nd Lt. Carl Allen Cary (piloot), 2nd. Lt. James A. Lawhorn (co-piloot), Tech. Sgt. Richard K. Rockwell (crew chief) en S/Sgt. John D. Hines (radiooperator).

De Duitsers waren onmiddellijk ter plaatse en hebben hen in een veldgraf begraven. Later werden zij herbegraven door de Amerikaanse gravendienst.

De neef van de piloot, Robert Allen Cary, kreeg zijn tweede naam ter herinnering aan zijn gesneuvelde oom. Geen wonder dus dat hij jaren later wilde uitzoeken wat er nu precies gebeurd was. Zo kwam hij in contact met Chris en Lydie Nuyts, die eerder al voor de opzoekingen en het monument voor C-47A 42-100981 op Kortijnen hadden gezorgd. Dit leidde tot de onthulling van dit nieuwe monument op de hoek van Bosend en de Vekenstraat.

Robert Allen Cary was met een Amerikaanse delegatie aanwezig, alsook een Colour Guard. Zeer speciaal was de overvlucht en demonstratie door een authentieke C-47. Deze cirkelde een hele tijd over Bosend, een schitterende display te meer daar het mooi weer was, en verdween met een rookpluim achter zich uit het zicht.

Zeer indrukwekkend, en een passend eerbetoon aan deze dappere bemanning.

Datum: 
19/09/1944
Serienr. / Rompcode: 
Locatie
Bosend
Retie
be
Type Locatie: 
Incident
Patrimonium
Bronnen: 
Cox Luc; Retie: monument voor de ‘Little Jo’, in: Contact 36